Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Ziołowe klopsiki
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Shinju" data-source="post: 910017" data-attributes="member: 2755"><p>1 kg mieszanego mięsa mielonego</p><p>2 duże cebule (lub 3 mniejsze)</p><p>3 ząbki czosnku</p><p>2 jajka</p><p>2 suche bułki (np. kajzerki)</p><p>suszony tymianek</p><p>sól, biały pieprz, kminek</p><p></p><p>Cebule obieramy i drobniutko siekamy. Czosnek obieramy i również drobno siekamy. Cebulę i czosnek podsmażam na oleju do miękkości cebuli, uważając aby nie spalić czosnku. Bułki w tym czasie zalewamy wodą i namaczam. Mięso mielone przekładamy do miski i wbijamy do niego jajka. Lekko solimy, po czym wyrabiamy dokładnie mięso. Namoczoną bułkę odciskamy od nadmiaru wody, a następnie przepuszczamy przez praskę dodając do mięsa. Dokładnie wyrabiamy. Do wyrobionego mięsa dodajemy sól, trochę kminku, sporo białego pieprzu i dużo suszonego tymianku, po czym dokładnie mieszamy. Z tak otrzymanego mięsa formujemy nieduże kulki, które lekko obsmażamy na patelni. Otrzymane klopsiki przekładamy do wybranego sosu i dusimy w sosie przez około 20 minut.</p><p></p><p>Najczęściej stosuję sosy: pomidorowy, koperkowy, pomidorowo-koperkowy. Dzisiaj klopsiki przygotowane zostały w sosie paprykowym, który zrobiłam w nadmiarze do <a href="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=29747" target="_blank">pałek kurczaka w sosie paprykowym</a>.</p><p></p><p>[ATTACH=full]46831[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Shinju, post: 910017, member: 2755"] 1 kg mieszanego mięsa mielonego 2 duże cebule (lub 3 mniejsze) 3 ząbki czosnku 2 jajka 2 suche bułki (np. kajzerki) suszony tymianek sól, biały pieprz, kminek Cebule obieramy i drobniutko siekamy. Czosnek obieramy i również drobno siekamy. Cebulę i czosnek podsmażam na oleju do miękkości cebuli, uważając aby nie spalić czosnku. Bułki w tym czasie zalewamy wodą i namaczam. Mięso mielone przekładamy do miski i wbijamy do niego jajka. Lekko solimy, po czym wyrabiamy dokładnie mięso. Namoczoną bułkę odciskamy od nadmiaru wody, a następnie przepuszczamy przez praskę dodając do mięsa. Dokładnie wyrabiamy. Do wyrobionego mięsa dodajemy sól, trochę kminku, sporo białego pieprzu i dużo suszonego tymianku, po czym dokładnie mieszamy. Z tak otrzymanego mięsa formujemy nieduże kulki, które lekko obsmażamy na patelni. Otrzymane klopsiki przekładamy do wybranego sosu i dusimy w sosie przez około 20 minut. Najczęściej stosuję sosy: pomidorowy, koperkowy, pomidorowo-koperkowy. Dzisiaj klopsiki przygotowane zostały w sosie paprykowym, który zrobiłam w nadmiarze do [URL="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=29747"]pałek kurczaka w sosie paprykowym[/URL]. [ATTACH=full]46831[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Ziołowe klopsiki
Top
Bottom