Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo inne/Dodatki do pieczywa
Ziołowe kluski pieczone
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="qd" data-source="post: 1353757" data-attributes="member: 692"><p>500 g mąki pszennej 550 + 100 g </p><p>150 g masła</p><p>350 ml maślanki</p><p>6 łyżek posiekanych świeżych ziół ( u mnie pietruszka, rozmaryn i tymianek)</p><p>2 płaskie łyżeczki sody</p><p>2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia</p><p>półtorej ( 10g) łyżeczki soli</p><p></p><p>Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę, dodać rozmiękczone ( ale nie topione!) masło i rozbić je hakami miksera z mąką ( albo na stolnicy przesiekać nożem).</p><p>Dodać zioła oraz maślankę i wyrobić ciasto. W razie potrzeby domiesić mąki.</p><p></p><p>Ciasto rozwałkować na stolnicy na grubość ok. 1 cm i wycinać paski radełkiem, następnie przecinać na dowolnej wielkości kluseczki.</p><p>Piec w temperaturze 220 stopni ok. 12-15 minut, aż kluski się przyrumienią.</p><p></p><p>Kluski świetnie smakują jako &#8220;zagryzka&#8221; do mięsa z sosem i są znakomite do wybierania sosu z talerza!</p><p>[ATTACH=full]77510[/ATTACH]</p><p></p><p>Inspirację znalazłam <a href="http://sweetandchili.wordpress.com/" target="_blank">tutaj</a></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="qd, post: 1353757, member: 692"] 500 g mąki pszennej 550 + 100 g 150 g masła 350 ml maślanki 6 łyżek posiekanych świeżych ziół ( u mnie pietruszka, rozmaryn i tymianek) 2 płaskie łyżeczki sody 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia półtorej ( 10g) łyżeczki soli Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę, dodać rozmiękczone ( ale nie topione!) masło i rozbić je hakami miksera z mąką ( albo na stolnicy przesiekać nożem). Dodać zioła oraz maślankę i wyrobić ciasto. W razie potrzeby domiesić mąki. Ciasto rozwałkować na stolnicy na grubość ok. 1 cm i wycinać paski radełkiem, następnie przecinać na dowolnej wielkości kluseczki. Piec w temperaturze 220 stopni ok. 12-15 minut, aż kluski się przyrumienią. Kluski świetnie smakują jako “zagryzka” do mięsa z sosem i są znakomite do wybierania sosu z talerza! [ATTACH=full]77510[/ATTACH] Inspirację znalazłam [URL="http://sweetandchili.wordpress.com/"]tutaj[/URL] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo inne/Dodatki do pieczywa
Ziołowe kluski pieczone
Top
Bottom