- Paź 28, 2004
- 1,551
- 1
- 0
Ziołowy makaron z indykiem i pieczarkami w warzywach
Danie główne:
• cebula (ja biorę połówkę małej lub ćwiartkę średniej)
• kilka plastrów boczku
• pieczarki (ja biorę ok. 250-300 dag , można „na oko”
)
• 1 solidna łyżeczka masła
• 400 g filetu z indyka
• pół czerwonej papryki
• 8 kulek mrożonego szpinaku (można też świeży)
• 250 g szerokiego makaronu
Sos:
• 1 szklanka kwaśnej śmietany 18%
(ja biorę 1/2 szklanki jogurtu naturalnego + 1/2 szklanki maślanki)
• 1 ząbek czosnku
• natka pietruszki (ja biorę 2 czubate łyżeczki suszonej z paczki)
• 1/2 łyżeczki czerwonej papryki
• sól do smaku
Przygotowanie:
1.Cebulę kroję w cienkie półksiężyce. Rozgrzewam głęboką patelnię z pokrywką. Plastry boczku kroję na cienkie paseczki. Boczek wrzucam na rozgrzaną patelnię.
2.W czasie gdy się wytapia, kroję pieczarki np. w plastry. Gdy boczek zaczyna skwierczeć i jest przyrumieniony, dodaję masło i dorzucam przygotowaną wcześniej cebulę. Przyprószam sola i czerwoną papryką. Gdy rozgrzane przyprawy zaczynają aromatycznie pachnieć, na cebulowo-boczkową warstwę wykładam równomiernie pieczarki, przyprószam solą. Nie mieszam! Prażę pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 10 minut.
3. Mięso solę, papryczę i pieprzę. Smażę z obydwu stron i kiedy jest zimne kroję w ukośne plastry. Czerwoną paprykę kroję w cienkie paski.
4.Dodaję do pieczarek. Mieszam dokładnie z powstałym sosem. Na wierzch wykładam 8 kulek mrożonego szpinaku. Już nie mieszam. Duszę pod przykryciem 7-10 minut tak, by papryka zmiękła, ale się nie rozgotowała.
5.Mieszam składniki sosu. Czosnek przeciskam przez praskę. Doprawiam solą do smaku i odstawiam do połączenia smaków. Dodaję na końcu.
Na patelnię wkładam ugotowany makaron (świeżo ugotowany lub z lodówki, przygotowany wcześniej). Mieszam z sosem.
6.Na końcu zalewam przygotowanym wcześniej sosem. Mieszam ponownie, zagotowuję i gotowe.
7 Podawać bezpośrednio po przyrządzeniu lub następnego dnia odgrzane lub zapieczone. Można też włożyć porcję do pudełka z pokrywką i wziąć zamiast kanapki do pracy –sprawdza się zarówno na ciepło, jak i na zimno.
PS Przepis pochodzi z: https://www.youtube.com/watch?v=IWs5lZ5oB2Q&t=1s

Danie główne:
• cebula (ja biorę połówkę małej lub ćwiartkę średniej)
• kilka plastrów boczku
• pieczarki (ja biorę ok. 250-300 dag , można „na oko”
• 1 solidna łyżeczka masła
• 400 g filetu z indyka
• pół czerwonej papryki
• 8 kulek mrożonego szpinaku (można też świeży)
• 250 g szerokiego makaronu
Sos:
• 1 szklanka kwaśnej śmietany 18%
(ja biorę 1/2 szklanki jogurtu naturalnego + 1/2 szklanki maślanki)
• 1 ząbek czosnku
• natka pietruszki (ja biorę 2 czubate łyżeczki suszonej z paczki)
• 1/2 łyżeczki czerwonej papryki
• sól do smaku
Przygotowanie:
1.Cebulę kroję w cienkie półksiężyce. Rozgrzewam głęboką patelnię z pokrywką. Plastry boczku kroję na cienkie paseczki. Boczek wrzucam na rozgrzaną patelnię.
2.W czasie gdy się wytapia, kroję pieczarki np. w plastry. Gdy boczek zaczyna skwierczeć i jest przyrumieniony, dodaję masło i dorzucam przygotowaną wcześniej cebulę. Przyprószam sola i czerwoną papryką. Gdy rozgrzane przyprawy zaczynają aromatycznie pachnieć, na cebulowo-boczkową warstwę wykładam równomiernie pieczarki, przyprószam solą. Nie mieszam! Prażę pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 10 minut.
3. Mięso solę, papryczę i pieprzę. Smażę z obydwu stron i kiedy jest zimne kroję w ukośne plastry. Czerwoną paprykę kroję w cienkie paski.
4.Dodaję do pieczarek. Mieszam dokładnie z powstałym sosem. Na wierzch wykładam 8 kulek mrożonego szpinaku. Już nie mieszam. Duszę pod przykryciem 7-10 minut tak, by papryka zmiękła, ale się nie rozgotowała.
5.Mieszam składniki sosu. Czosnek przeciskam przez praskę. Doprawiam solą do smaku i odstawiam do połączenia smaków. Dodaję na końcu.
Na patelnię wkładam ugotowany makaron (świeżo ugotowany lub z lodówki, przygotowany wcześniej). Mieszam z sosem.
6.Na końcu zalewam przygotowanym wcześniej sosem. Mieszam ponownie, zagotowuję i gotowe.
7 Podawać bezpośrednio po przyrządzeniu lub następnego dnia odgrzane lub zapieczone. Można też włożyć porcję do pudełka z pokrywką i wziąć zamiast kanapki do pracy –sprawdza się zarówno na ciepło, jak i na zimno.
PS Przepis pochodzi z: https://www.youtube.com/watch?v=IWs5lZ5oB2Q&t=1s