Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Złocisty kurczak z duszonymi warzywami i zapiekanką z ziemniaków
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="europa112" data-source="post: 1604118" data-attributes="member: 140"><p><span style="font-size: 26px"><strong>Złocisty kurczak z duszonymi warzywami i zapiekanką z ziemniaków</strong></span></p><p></p><p>[ATTACH=full]94373[/ATTACH]</p><p></p><p>Na zapiekankę:</p><p>800g ziemniaków</p><p>3 cebule</p><p>oliwa</p><p>1 kostka drobiowa</p><p>1/2 pęczka świeżej szałwii</p><p>100 ml śmietany 12%</p><p>30 g parmezanu</p><p></p><p>Kurczak:</p><p>4 Piersi z kurczaka (120g każda)</p><p>kilka gałązek świeżego rozmarynu</p><p>6 cieniutkich plasterków wędzonego boczku</p><p></p><p>Warzywa:</p><p>200 g młodego pora</p><p>200 g szpinaku</p><p>200 g mrożonego zielonego groszku</p><p></p><p>1.Ziemniaki obrać i pokroić na mandolinie lub w robocie kuchennym na cieniutkie plasterki. Cebulę pokroić w piórka. Ziemniaki wrzucić do osolonego wrzątku i przykryć – gotować kilka minut, aż będą al dente. Odcedzić. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, wkruszyć kostkę bulionową i wrzucić cebulę oraz porwane listki szałwii – posolić i popieprzyć – usmażyć na złoto dolewając w trakcie 2-3 łyżki wody jeśli cebula zacznie przywierać.</p><p>2.Do naczynia żaroodpornego przełożyć cebulę, dodać odcedzone ziemniaki, zalać śmietaną i delikatnie wymieszać, a następnie rozprowadzić tworząc równą warstwę. Wierzch posypać parmezanem i zapiec na złoto.</p><p>3.Piersi z kurczaka ułożyć na pergaminie, posypać z obu stron solą, pieprzem i rozmarynem (rozmarynu koniecznie świeży i w dużej ilości). Przykryć pergaminem i rozbić wałkiem na grubość 1,5 cm. Mięso usmażyć na łyżce oliwy (3-4 minuty z każdej strony). Pod koniec smażenia na patelnię dołożyć boczek i również usmażyć na chrupko. Przed podaniem boczek pokroić w plasterki i położyć na kurczaku.</p><p>4.Pora pokroić w krążki i podsmażyć na oleju.Dodać groszek. Kiedy będzie gorący dodać szpinak (może być mrożony ale całe listki). Odrobinkę przyprawić solą i pieprzem.</p><p>5.Warzywa wykładamy na talerz, a na nich układamy mięso, które posypujemy boczkiem.</p><p></p><p>Ps1 Przepis pochodzi z książki: 15 minut Jamiego</p><p>Ps2 Przepis na 4 osoby - Jedna porcja zawiera 666 kcal</p><p>Ps3 Czas zrobienia potrawy wraz ze zdjęciem 44 minuty + dodatkowe 15 minut przygotowania.</p><p>ps4 Po rozbiciu mięsa, rozmaryn powinien być wcisnięty w mięso i zarem z nima na patelni smażony.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="europa112, post: 1604118, member: 140"] [SIZE=14][B]Złocisty kurczak z duszonymi warzywami i zapiekanką z ziemniaków[/B][/SIZE] [ATTACH=full]94373[/ATTACH] Na zapiekankę: 800g ziemniaków 3 cebule oliwa 1 kostka drobiowa 1/2 pęczka świeżej szałwii 100 ml śmietany 12% 30 g parmezanu Kurczak: 4 Piersi z kurczaka (120g każda) kilka gałązek świeżego rozmarynu 6 cieniutkich plasterków wędzonego boczku Warzywa: 200 g młodego pora 200 g szpinaku 200 g mrożonego zielonego groszku 1.Ziemniaki obrać i pokroić na mandolinie lub w robocie kuchennym na cieniutkie plasterki. Cebulę pokroić w piórka. Ziemniaki wrzucić do osolonego wrzątku i przykryć – gotować kilka minut, aż będą al dente. Odcedzić. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, wkruszyć kostkę bulionową i wrzucić cebulę oraz porwane listki szałwii – posolić i popieprzyć – usmażyć na złoto dolewając w trakcie 2-3 łyżki wody jeśli cebula zacznie przywierać. 2.Do naczynia żaroodpornego przełożyć cebulę, dodać odcedzone ziemniaki, zalać śmietaną i delikatnie wymieszać, a następnie rozprowadzić tworząc równą warstwę. Wierzch posypać parmezanem i zapiec na złoto. 3.Piersi z kurczaka ułożyć na pergaminie, posypać z obu stron solą, pieprzem i rozmarynem (rozmarynu koniecznie świeży i w dużej ilości). Przykryć pergaminem i rozbić wałkiem na grubość 1,5 cm. Mięso usmażyć na łyżce oliwy (3-4 minuty z każdej strony). Pod koniec smażenia na patelnię dołożyć boczek i również usmażyć na chrupko. Przed podaniem boczek pokroić w plasterki i położyć na kurczaku. 4.Pora pokroić w krążki i podsmażyć na oleju.Dodać groszek. Kiedy będzie gorący dodać szpinak (może być mrożony ale całe listki). Odrobinkę przyprawić solą i pieprzem. 5.Warzywa wykładamy na talerz, a na nich układamy mięso, które posypujemy boczkiem. Ps1 Przepis pochodzi z książki: 15 minut Jamiego Ps2 Przepis na 4 osoby - Jedna porcja zawiera 666 kcal Ps3 Czas zrobienia potrawy wraz ze zdjęciem 44 minuty + dodatkowe 15 minut przygotowania. ps4 Po rozbiciu mięsa, rozmaryn powinien być wcisnięty w mięso i zarem z nima na patelni smażony. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Złocisty kurczak z duszonymi warzywami i zapiekanką z ziemniaków
Top
Bottom