Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia wloska
Złocisty torcik z risotto z serem Bitto na kremie karczochowym z chrupiącym bekonem
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="ortica" data-source="post: 667207" data-attributes="member: 2991"><p>Składniki dla 4 osób</p><p></p><p>350 g ryżu Carnaroli</p><p>litr wywaru warzywnego</p><p>1 cebula</p><p>kieliszek białego wytrawnego wina</p><p>320 g sera Bitto </p><p>jajko</p><p>mąka (ile trzeba)</p><p>bułka tarta (ile trzeba)</p><p>karczochy</p><p>oliwa Extra Vergine</p><p>masło</p><p>czosnek</p><p>garść natki pietruszki</p><p>4 plastry bekonu</p><p>sól i pieprz</p><p></p><p>Drobno posiekaną cebulę smażymy do zeszklenia na małej ilości oliwy i masła, dodajemy 350 g ryżu Carnaroli i krótko prażymy, mieszając drewnianą łyżką. Dodajemy białe wino i odparowujemy na mocnym ogniu; dodajemy stopniowo niedużą ilość gorącego wywaru (po łyżce wazowej do wchłonięcia), gotujemy ryż 14 minut, mieszając od czasu do czasu. Zdejmujemy rondel z ryżem z ognia, dodajemy 30 g masła , 300 g pokrojonego sera Bitto i dokładnie mieszamy. Przekładamy risotto na płaską blachę posmarowaną oliwą lub masłem i rozprowadzamy szpachelką na równą warstwę, studzimy i za pomocą szklanki wykrawamy krążki ryżu. Przygotowujemy torciki: na krążkach z ryżu układamy cienko pokrojony ser Bitto i kładziemy pozostałe krążki ryżu (jak sandwicz), lekko ugniatamy i obtaczamy w mące i zamaczamy w rozmieszanym jajku i w bułce tartej.</p><p>W międzyczasie oczyszczone karczochy gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i miksujemy z małą ilością oliwy, ząbkiem czosnku, natką pietruszki i doprawiamy szczyptą soli i pieprzu.</p><p>Na patelni smażymy plastry bekonu, aż nabiorą chrupkości. Na patelni z małą ilością oliwy smażymy panierowany torcik z risotto.</p><p>Na środek talerza wlewamy sos karczochowy, na nim układamy złocisty torcik z risotto i chrupiące plastry bekonu. Podajemy ciepłe danie.</p><p></p><p>p.s. Receptura od włoskiego szefa kuchni.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="ortica, post: 667207, member: 2991"] Składniki dla 4 osób 350 g ryżu Carnaroli litr wywaru warzywnego 1 cebula kieliszek białego wytrawnego wina 320 g sera Bitto jajko mąka (ile trzeba) bułka tarta (ile trzeba) karczochy oliwa Extra Vergine masło czosnek garść natki pietruszki 4 plastry bekonu sól i pieprz Drobno posiekaną cebulę smażymy do zeszklenia na małej ilości oliwy i masła, dodajemy 350 g ryżu Carnaroli i krótko prażymy, mieszając drewnianą łyżką. Dodajemy białe wino i odparowujemy na mocnym ogniu; dodajemy stopniowo niedużą ilość gorącego wywaru (po łyżce wazowej do wchłonięcia), gotujemy ryż 14 minut, mieszając od czasu do czasu. Zdejmujemy rondel z ryżem z ognia, dodajemy 30 g masła , 300 g pokrojonego sera Bitto i dokładnie mieszamy. Przekładamy risotto na płaską blachę posmarowaną oliwą lub masłem i rozprowadzamy szpachelką na równą warstwę, studzimy i za pomocą szklanki wykrawamy krążki ryżu. Przygotowujemy torciki: na krążkach z ryżu układamy cienko pokrojony ser Bitto i kładziemy pozostałe krążki ryżu (jak sandwicz), lekko ugniatamy i obtaczamy w mące i zamaczamy w rozmieszanym jajku i w bułce tartej. W międzyczasie oczyszczone karczochy gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i miksujemy z małą ilością oliwy, ząbkiem czosnku, natką pietruszki i doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Na patelni smażymy plastry bekonu, aż nabiorą chrupkości. Na patelni z małą ilością oliwy smażymy panierowany torcik z risotto. Na środek talerza wlewamy sos karczochowy, na nim układamy złocisty torcik z risotto i chrupiące plastry bekonu. Podajemy ciepłe danie. p.s. Receptura od włoskiego szefa kuchni. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia wloska
Złocisty torcik z risotto z serem Bitto na kremie karczochowym z chrupiącym bekonem
Top
Bottom