Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Zofijna babka drożdżowa - mega łatwa
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="askahi" data-source="post: 302919" data-attributes="member: 1238"><p>Jest to przepis mojej przyszlej, miejmy nadzieje, tesciowej - niekoronowanej krolowej ciast drozdzowych. Szybciutki, latwiutki i bardzo, ale to bardzo pyszny!!!</p><p></p><p>4-5 jaj</p><p>szkl. cukru</p><p>1 cukier waniliowy (30g)</p><p></p><p>szklanka mleka letniego</p><p>paczuszka drozdzy (7g)</p><p>ciut soli</p><p>2 lyzki oliwy + 2 lyzki stopionego masla</p><p></p><p>starta skorka z 1 cytryny</p><p>500g maki</p><p></p><p>bakalie wedle uznania</p><p></p><p>Jajka rozstrzepac z cukrami trzepaczka, dodac mleko, tluszcze, sol i drozdze i trzepac dalej. Dodac skorke cytrynowa, make (przesiana przez sito najlepiej, ale niekoniecznie) i trzepac dalej "napowietrzajac ciasto", tzn. wpuszczajac powietrze do srodka. Jesli za geste, to postepowac tak samo, tyle, ze lyzka.</p><p></p><p>Zostawic do wyrosniecia pod szmatka, do podwojenia objetosci. Musi ja naprawde podwoic!</p><p></p><p>Delikatnie wmieszac bakalie (ja daje standardowo rodzynki, kandyzowana skorke pomaranczowa, czasem morele lub borowki suszone). Wlac do natluszczonej formy z kominem (max. do 2/3 objetosci, bo jeszcze urosnie) i piec w 170 C przez ok. 40-50 minut. Smacznego, u mnie juz babka pachnie!!!</p><p></p><p>P.S. W warunkach amerykanskich (maka i te sprawy) tez wychodzi przepyszna i chwala jej za to!!!</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="askahi, post: 302919, member: 1238"] Jest to przepis mojej przyszlej, miejmy nadzieje, tesciowej - niekoronowanej krolowej ciast drozdzowych. Szybciutki, latwiutki i bardzo, ale to bardzo pyszny!!! 4-5 jaj szkl. cukru 1 cukier waniliowy (30g) szklanka mleka letniego paczuszka drozdzy (7g) ciut soli 2 lyzki oliwy + 2 lyzki stopionego masla starta skorka z 1 cytryny 500g maki bakalie wedle uznania Jajka rozstrzepac z cukrami trzepaczka, dodac mleko, tluszcze, sol i drozdze i trzepac dalej. Dodac skorke cytrynowa, make (przesiana przez sito najlepiej, ale niekoniecznie) i trzepac dalej "napowietrzajac ciasto", tzn. wpuszczajac powietrze do srodka. Jesli za geste, to postepowac tak samo, tyle, ze lyzka. Zostawic do wyrosniecia pod szmatka, do podwojenia objetosci. Musi ja naprawde podwoic! Delikatnie wmieszac bakalie (ja daje standardowo rodzynki, kandyzowana skorke pomaranczowa, czasem morele lub borowki suszone). Wlac do natluszczonej formy z kominem (max. do 2/3 objetosci, bo jeszcze urosnie) i piec w 170 C przez ok. 40-50 minut. Smacznego, u mnie juz babka pachnie!!! P.S. W warunkach amerykanskich (maka i te sprawy) tez wychodzi przepyszna i chwala jej za to!!! [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Zofijna babka drożdżowa - mega łatwa
Top
Bottom