Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia azjatycko-orientalna
Żołądki drobiowe w zalewie Lu*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="qd" data-source="post: 1265639" data-attributes="member: 692"><p>źródło: Ksawery Burski &#8222;Tradycje i sztuka kulinarna Chin&#8221;.</p><p></p><p>składniki</p><p></p><p>500 g żołądków drobiowych, oczyszczonych</p><p>50 ml białego wytrawnego wina</p><p>20 g sosu sojowego</p><p>3 plasterki świeżego imbiru ( lub 5 g mielonego)</p><p>2-4 gwiazdki anyżu( łyżeczka ziaren zwykłego )</p><p>kawałek kory cynamonowej ( lub 5 g mielonego cynamonu)</p><p>1 mała drobno posiekana cebula</p><p>500 ml bulionu* lub wody</p><p></p><p><em>autor poleca rowniez dodanie 5 g glutaminianu sodu , ja zrezygnowalam</em></p><p></p><p>Wykonanie</p><p></p><p>Niewątpliwie wpływ miała lektura książki Fuchsii Dunlop &#8222;Płetwa rekina i syczuański pieprz&#8221;, gdzie jasno i wyraźnie zostało wyłożone jak ważny jest odpowiedni sposób krojenia mięsa, warzyw&#8230; Więc nie machnęłam ręką lekceważąco: aaa, co to za różnica i pokroiłam odpowiednio surowiec.</p><p></p><p>Drobiowe żołądki występują zwykle w postaci dwóch fragmentów mięśni połączonych błoną. Należy je rozdzielić, a każdy z otrzymanych kawałków naciąć w najgrubszym miejscu nie przecinając do końca. Po czym zewnętrzne krawędzie naciąć znowu, dość głęboko i znowu nie do końca, jak grzebień. Brzmi skomplikowanie, ale naprawdę nic trudnego! Potem już tylko włożyć ponacinane żołądki do wrzątku, gotować 2-3 minuty, wyjąć i opłukać. </p><p></p><p>Do czystego garnuszka wlać wino, dodać resztę składników i włożyć żołądki, zalać wodą lub bulionem, zagotować i potem pozostawić na możliwie najmniejszym ogniu na godzinę, niech mruga. Pozostawić do ostygnięcia w zalewie.</p><p></p><p>[ATTACH=full]71645[/ATTACH]</p><p></p><p></p><p>* barbarzyńsko można wykorzystać kostkę rosołową wołowo - drobiową</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="qd, post: 1265639, member: 692"] źródło: Ksawery Burski „Tradycje i sztuka kulinarna Chin”. składniki 500 g żołądków drobiowych, oczyszczonych 50 ml białego wytrawnego wina 20 g sosu sojowego 3 plasterki świeżego imbiru ( lub 5 g mielonego) 2-4 gwiazdki anyżu( łyżeczka ziaren zwykłego ) kawałek kory cynamonowej ( lub 5 g mielonego cynamonu) 1 mała drobno posiekana cebula 500 ml bulionu* lub wody [I]autor poleca rowniez dodanie 5 g glutaminianu sodu , ja zrezygnowalam[/I] Wykonanie Niewątpliwie wpływ miała lektura książki Fuchsii Dunlop „Płetwa rekina i syczuański pieprz”, gdzie jasno i wyraźnie zostało wyłożone jak ważny jest odpowiedni sposób krojenia mięsa, warzyw… Więc nie machnęłam ręką lekceważąco: aaa, co to za różnica i pokroiłam odpowiednio surowiec. Drobiowe żołądki występują zwykle w postaci dwóch fragmentów mięśni połączonych błoną. Należy je rozdzielić, a każdy z otrzymanych kawałków naciąć w najgrubszym miejscu nie przecinając do końca. Po czym zewnętrzne krawędzie naciąć znowu, dość głęboko i znowu nie do końca, jak grzebień. Brzmi skomplikowanie, ale naprawdę nic trudnego! Potem już tylko włożyć ponacinane żołądki do wrzątku, gotować 2-3 minuty, wyjąć i opłukać. Do czystego garnuszka wlać wino, dodać resztę składników i włożyć żołądki, zalać wodą lub bulionem, zagotować i potem pozostawić na możliwie najmniejszym ogniu na godzinę, niech mruga. Pozostawić do ostygnięcia w zalewie. [ATTACH=full]71645[/ATTACH] * barbarzyńsko można wykorzystać kostkę rosołową wołowo - drobiową [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia azjatycko-orientalna
Żołądki drobiowe w zalewie Lu*
Bottom