Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Żołądki z gęsi w pikantnym sosie*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Krystyna9" data-source="post: 815989" data-attributes="member: 4258"><p>[ATTACH=full]37836[/ATTACH]</p><p></p><p>Składniki:</p><p></p><p>* 1000 gram żołądków z gęsi ( lub drobiowych, ale to już nie ten smak niestety)</p><p>* 4 duże cebule (ok. 1000 gram)</p><p>* 1 strąk papryki czerwonej </p><p>* 1 - 2 ząbki czosnku</p><p>* 2 stołowe łyżki papryki mielonej słodkiej</p><p>* 1,5 herbacianej łyżeczki papryki mielonej ostrej</p><p>* 3 ziarenka ziele angielskie</p><p>* 1 liść laurowy (duży)</p><p>* majeranek</p><p>* Sól, pieprz</p><p>* ewentualnie 1 kostka bulionu</p><p></p><p>[ATTACH=full]38233[/ATTACH]</p><p></p><p>Żołądki dobrze myję i zalewam wrzątkiem na 5 minut. Wylewam wodę i czyszczę dokładnie i ponownie zalewam wrzątkiem na kolejne 5-10 minut. Solę (mało) i daję pieprz (dużo). Odstawiam na 1 godzinę. Dodaję wodę (ma tylko przykryć na 1 centymetr). Dodaję ziele angielskie i listek laurowy. Gotuję 30 minut. W tym czasie kroję cebulę na pół plasterki i smażę na tłuszczu (cebula nie może się zarumienić). Przekładam cebulę do garnka z żołądkami. Na pozostałym tłuszczu podsmażam chwilkę mieloną paprykę i dodaję do garnka. Paprykę- strąk kroję w bardzo drobną kosteczkę i dodaję do garnka razem z czosnkiem (zgnieciony). Gotuję powoli 2 a nawet 3 godziny godziny. W trakcie dodaję majeranek ( do smaku) i kostkę bulionową.</p><p></p><p>Po tym czasie, cebula i papryka rozgotuje się i powstanie sos. </p><p></p><p>Bardzo smaczne podane z ziemniakami i zieloną sałatą jako obiad, ale także z chlebem</p><p></p><p></p><p>[ATTACH=full]37835[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Krystyna9, post: 815989, member: 4258"] [ATTACH=full]37836[/ATTACH] Składniki: * 1000 gram żołądków z gęsi ( lub drobiowych, ale to już nie ten smak niestety) * 4 duże cebule (ok. 1000 gram) * 1 strąk papryki czerwonej * 1 - 2 ząbki czosnku * 2 stołowe łyżki papryki mielonej słodkiej * 1,5 herbacianej łyżeczki papryki mielonej ostrej * 3 ziarenka ziele angielskie * 1 liść laurowy (duży) * majeranek * Sól, pieprz * ewentualnie 1 kostka bulionu [ATTACH=full]38233[/ATTACH] Żołądki dobrze myję i zalewam wrzątkiem na 5 minut. Wylewam wodę i czyszczę dokładnie i ponownie zalewam wrzątkiem na kolejne 5-10 minut. Solę (mało) i daję pieprz (dużo). Odstawiam na 1 godzinę. Dodaję wodę (ma tylko przykryć na 1 centymetr). Dodaję ziele angielskie i listek laurowy. Gotuję 30 minut. W tym czasie kroję cebulę na pół plasterki i smażę na tłuszczu (cebula nie może się zarumienić). Przekładam cebulę do garnka z żołądkami. Na pozostałym tłuszczu podsmażam chwilkę mieloną paprykę i dodaję do garnka. Paprykę- strąk kroję w bardzo drobną kosteczkę i dodaję do garnka razem z czosnkiem (zgnieciony). Gotuję powoli 2 a nawet 3 godziny godziny. W trakcie dodaję majeranek ( do smaku) i kostkę bulionową. Po tym czasie, cebula i papryka rozgotuje się i powstanie sos. Bardzo smaczne podane z ziemniakami i zieloną sałatą jako obiad, ale także z chlebem [ATTACH=full]37835[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Żołądki z gęsi w pikantnym sosie*
Top
Bottom