Zrazy alpejskie z serem i szynką szwarcwaldzką

europa112

Member
Paź 28, 2004
1,551
1
0
Zrazy alpejskie z serem i szynką szwarcwaldzką
wg. Pascala Brodnickiego

Zrazy_Alpejskie_wg__Pascala.JPG

Zrazy
8 plasterków schabu, umytych, wysuszonych, pozbawionych białych błonek
sól, świeżo mielony pieprz
8 łyżeczek świeżego oregano, umytego, posiekanego (oraz kilka listków do dekoracji)
8 plasterków szynki szwarcwaldzkiej
4 plasterki sera alpejskiego, przekrojone na pół
oliwa z oliwek
10 g masła
Sos
200 g pieczarek, umytych, pokrojonych w ćwiartki
sól
100 ml białego wina wytrawnego
200 ml śmietany 30%
1/2 opakowania świeżego szpinaku, umytego, drobno pokrojonego
świeżo mielony pieprz
1 opakowanie makaronu tagliatelle

1.Plasterki schabu myjemy, suszymy i usuwamy białe błonki. Na kawałku papieru pergaminowego układamy plastry schabu, przykrywamy kawałkiem folii spożywczej i rozbijamy. Doprawiamy solą i pieprzem z jednej strony. Na każdy plasterek schabu nakładamy około 1 łyżeczki posiekanego oregano, 1 plasterek szynki szwarcwaldzkiej oraz połowę plasterka sera alpejskiego. Schab zwijamy, związujemy tworząc roladki. Roladki doprawiamy solą i pieprzem.
2.Na głęboką patelni rozgrzewamy oliwę, masło. Kiedy się rozpuści, układamy zrazy i smażymy z każdej strony do uzyskania złotego koloru, przekładamy na talerz. Nadmiar tłuszczu zlewamy z patelni.
3.Na tę samą patelnię dajemy pokrojone w ćwiartki pieczarki z niewielką ilością soli. Smażymy. Kiedy woda z pieczarek odparuje woda odparuje, dodajemy około 100 ml białego wina wytrawnego. Mieszamy, gotujemy. Kiedy wino zostanie zredukowane do 1/3 ilości płynu, do sosu dodajemy około 100 ml śmietany, mieszamy, gotujemy. Świeży szpinak drobno kroimy, dodajemy do sosu, gotujemy na wolnym ogniu, co chwile mieszając. Dodajemy pozostałą ilość śmietanki. Na końcu do sosu dodajemy przysmażone wcześniej zrazy. Patelnię przykrywamy pokrywką (niecałkowicie). Gotujemy około 4-5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem.
4.Makaron tagliatelle gotujemy al dente w dużej ilości osolonej wody z dodatkiem oliwy z oliwek. Makaron nakładamy na talerz. Na środku makaronu robimy miejsce na zrazy. Na wierzch nakładamy szpinak z pieczarkami. Polewamy sosem. Dekorujemy świeżymi listkami oregano.

Ps Przepis pochodzi z: http://kuchnialidla.pl/product/zrazy-alpej...ronem-tagliatel
 

Załączniki

  • Zrazy_Alpejskie_wg__Pascala.JPG
    Zrazy_Alpejskie_wg__Pascala.JPG
    268.5 KB · Wyświetleń: 2
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy