Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Zrazy alpejskie z serem i szynką szwarcwaldzką
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="europa112" data-source="post: 1604418" data-attributes="member: 140"><p><span style="font-size: 26px"><strong>Zrazy alpejskie z serem i szynką szwarcwaldzką</strong></span></p><p>wg. Pascala Brodnickiego</p><p> </p><p>[ATTACH=full]94382[/ATTACH]</p><p></p><p><u>Zrazy</u></p><p>8 plasterków schabu, umytych, wysuszonych, pozbawionych białych błonek</p><p>sól, świeżo mielony pieprz</p><p>8 łyżeczek świeżego oregano, umytego, posiekanego (oraz kilka listków do dekoracji)</p><p>8 plasterków szynki szwarcwaldzkiej</p><p>4 plasterki sera alpejskiego, przekrojone na pół</p><p>oliwa z oliwek</p><p>10 g masła</p><p><u>Sos</u></p><p>200 g pieczarek, umytych, pokrojonych w ćwiartki</p><p>sól</p><p>100 ml białego wina wytrawnego</p><p>200 ml śmietany 30%</p><p>1/2 opakowania świeżego szpinaku, umytego, drobno pokrojonego</p><p>świeżo mielony pieprz</p><p>1 opakowanie makaronu tagliatelle</p><p></p><p>1.Plasterki schabu myjemy, suszymy i usuwamy białe błonki. Na kawałku papieru pergaminowego układamy plastry schabu, przykrywamy kawałkiem folii spożywczej i rozbijamy. Doprawiamy solą i pieprzem z jednej strony. Na każdy plasterek schabu nakładamy około 1 łyżeczki posiekanego oregano, 1 plasterek szynki szwarcwaldzkiej oraz połowę plasterka sera alpejskiego. Schab zwijamy, związujemy tworząc roladki. Roladki doprawiamy solą i pieprzem.</p><p>2.Na głęboką patelni rozgrzewamy oliwę, masło. Kiedy się rozpuści, układamy zrazy i smażymy z każdej strony do uzyskania złotego koloru, przekładamy na talerz. Nadmiar tłuszczu zlewamy z patelni.</p><p>3.Na tę samą patelnię dajemy pokrojone w ćwiartki pieczarki z niewielką ilością soli. Smażymy. Kiedy woda z pieczarek odparuje woda odparuje, dodajemy około 100 ml białego wina wytrawnego. Mieszamy, gotujemy. Kiedy wino zostanie zredukowane do 1/3 ilości płynu, do sosu dodajemy około 100 ml śmietany, mieszamy, gotujemy. Świeży szpinak drobno kroimy, dodajemy do sosu, gotujemy na wolnym ogniu, co chwile mieszając. Dodajemy pozostałą ilość śmietanki. Na końcu do sosu dodajemy przysmażone wcześniej zrazy. Patelnię przykrywamy pokrywką (niecałkowicie). Gotujemy około 4-5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem.</p><p>4.Makaron tagliatelle gotujemy al dente w dużej ilości osolonej wody z dodatkiem oliwy z oliwek. Makaron nakładamy na talerz. Na środku makaronu robimy miejsce na zrazy. Na wierzch nakładamy szpinak z pieczarkami. Polewamy sosem. Dekorujemy świeżymi listkami oregano.</p><p></p><p>Ps Przepis pochodzi z: <a href="http://kuchnialidla.pl/product/zrazy-alpejskie-z-serem-i-szynka-szwarcwaldzka-w-sosie-pieczarkowo-szpinakowym-z-makaronem-tagliatel" target="_blank">http://kuchnialidla.pl/product/zrazy-alpej...ronem-tagliatel</a></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="europa112, post: 1604418, member: 140"] [SIZE=14][B]Zrazy alpejskie z serem i szynką szwarcwaldzką[/B][/SIZE] wg. Pascala Brodnickiego [ATTACH=full]94382[/ATTACH] [U]Zrazy[/U] 8 plasterków schabu, umytych, wysuszonych, pozbawionych białych błonek sól, świeżo mielony pieprz 8 łyżeczek świeżego oregano, umytego, posiekanego (oraz kilka listków do dekoracji) 8 plasterków szynki szwarcwaldzkiej 4 plasterki sera alpejskiego, przekrojone na pół oliwa z oliwek 10 g masła [U]Sos[/U] 200 g pieczarek, umytych, pokrojonych w ćwiartki sól 100 ml białego wina wytrawnego 200 ml śmietany 30% 1/2 opakowania świeżego szpinaku, umytego, drobno pokrojonego świeżo mielony pieprz 1 opakowanie makaronu tagliatelle 1.Plasterki schabu myjemy, suszymy i usuwamy białe błonki. Na kawałku papieru pergaminowego układamy plastry schabu, przykrywamy kawałkiem folii spożywczej i rozbijamy. Doprawiamy solą i pieprzem z jednej strony. Na każdy plasterek schabu nakładamy około 1 łyżeczki posiekanego oregano, 1 plasterek szynki szwarcwaldzkiej oraz połowę plasterka sera alpejskiego. Schab zwijamy, związujemy tworząc roladki. Roladki doprawiamy solą i pieprzem. 2.Na głęboką patelni rozgrzewamy oliwę, masło. Kiedy się rozpuści, układamy zrazy i smażymy z każdej strony do uzyskania złotego koloru, przekładamy na talerz. Nadmiar tłuszczu zlewamy z patelni. 3.Na tę samą patelnię dajemy pokrojone w ćwiartki pieczarki z niewielką ilością soli. Smażymy. Kiedy woda z pieczarek odparuje woda odparuje, dodajemy około 100 ml białego wina wytrawnego. Mieszamy, gotujemy. Kiedy wino zostanie zredukowane do 1/3 ilości płynu, do sosu dodajemy około 100 ml śmietany, mieszamy, gotujemy. Świeży szpinak drobno kroimy, dodajemy do sosu, gotujemy na wolnym ogniu, co chwile mieszając. Dodajemy pozostałą ilość śmietanki. Na końcu do sosu dodajemy przysmażone wcześniej zrazy. Patelnię przykrywamy pokrywką (niecałkowicie). Gotujemy około 4-5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. 4.Makaron tagliatelle gotujemy al dente w dużej ilości osolonej wody z dodatkiem oliwy z oliwek. Makaron nakładamy na talerz. Na środku makaronu robimy miejsce na zrazy. Na wierzch nakładamy szpinak z pieczarkami. Polewamy sosem. Dekorujemy świeżymi listkami oregano. Ps Przepis pochodzi z: [URL="http://kuchnialidla.pl/product/zrazy-alpejskie-z-serem-i-szynka-szwarcwaldzka-w-sosie-pieczarkowo-szpinakowym-z-makaronem-tagliatel"]http://kuchnialidla.pl/product/zrazy-alpej...ronem-tagliatel[/URL] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Zrazy alpejskie z serem i szynką szwarcwaldzką
Top
Bottom