Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia polska
Zrazy po gdańsku*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Bahus" data-source="post: 60095" data-attributes="member: 49"><p><strong>Zrazy po gdańsku</strong> </p><p></p><p>1 kg schabu bez kości, </p><p>1 pęczek włoszczyzny, </p><p>250 ml rosołu (może być z kostki), </p><p>200 ml śmietany kremówki, </p><p>1 łyżka mąki pszennej, </p><p>4 łyżki posiekanej natki pietruszki, </p><p>tłuszcz do smażenia, </p><p>sól i świeżo zmielony pieprz. </p><p></p><p>Mięso umyć, osuszyć i pokroić na plastry. Rozbić tłuczkiem. Posolić i popieprzyć. Posypać dość obficie natką pietruszki. Zrazy zwinąć i obtoczyć w mące. Obwiązać bawełnianą nitką. W rondlu rozgrzać tłuszcz. Obsmażyć na nim zrazy ze wszystkich stron na złoty kolor. Włoszczyznę obrać, umyć i osuszyć. Marchew, seler i pietruszkę pokroić w zapałkę. Pora drobno posiekać. Warzywa dodać do mięsa. Zalać rosołem i śmietaną. Dusić na wolnym ogniu do miękkości mięsa. (ok. 30 min.) Zrazy wyjąć i pozostawić do wystudzenia. Zdjąć nitkę. Sos przetrzeć przez sito. Zagęścić mąką (tylko wtedy gdy jest zbyt rzadki). Doprawić solą i pieprzem. Mięso na powrót włożyć do sosu. Razem dusić jeszcze przez ok. 5 min. Podawać z kaszą gryczaną lub jęczmienną i surówką. Doskonale smakuje z kiszonym ogórkiem.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Bahus, post: 60095, member: 49"] [B]Zrazy po gdańsku[/B] 1 kg schabu bez kości, 1 pęczek włoszczyzny, 250 ml rosołu (może być z kostki), 200 ml śmietany kremówki, 1 łyżka mąki pszennej, 4 łyżki posiekanej natki pietruszki, tłuszcz do smażenia, sól i świeżo zmielony pieprz. Mięso umyć, osuszyć i pokroić na plastry. Rozbić tłuczkiem. Posolić i popieprzyć. Posypać dość obficie natką pietruszki. Zrazy zwinąć i obtoczyć w mące. Obwiązać bawełnianą nitką. W rondlu rozgrzać tłuszcz. Obsmażyć na nim zrazy ze wszystkich stron na złoty kolor. Włoszczyznę obrać, umyć i osuszyć. Marchew, seler i pietruszkę pokroić w zapałkę. Pora drobno posiekać. Warzywa dodać do mięsa. Zalać rosołem i śmietaną. Dusić na wolnym ogniu do miękkości mięsa. (ok. 30 min.) Zrazy wyjąć i pozostawić do wystudzenia. Zdjąć nitkę. Sos przetrzeć przez sito. Zagęścić mąką (tylko wtedy gdy jest zbyt rzadki). Doprawić solą i pieprzem. Mięso na powrót włożyć do sosu. Razem dusić jeszcze przez ok. 5 min. Podawać z kaszą gryczaną lub jęczmienną i surówką. Doskonale smakuje z kiszonym ogórkiem. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia polska
Zrazy po gdańsku*
Top
Bottom