Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Zrazy po węgiersku*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="zyglis" data-source="post: 311195"><p>Polecam to smaczne danie.</p><p></p><p>Składniki:</p><p>1 kg wieprzowiny ( schab bez kości lub od szynki )</p><p>2 spore cebule</p><p>1 łyżka mąki</p><p>3 - 4 łyżki gęstej śmietany 30%</p><p>2 - 3 &quot; koncentratu pomidorowego</p><p>1 czubata łyżeczka mielonej słodkiej papryki</p><p>pół łyżeczki &quot; ostrej &quot;</p><p>pół ltr. bulionu z kostki</p><p>1 łyżka miodu ( może być cukier do smaku)</p><p>sól i pieprz do smaku</p><p>olej do smażenia</p><p></p><p>Wykonanie:Mięso pokroić w plastry i po rozbiciu uformować zgrabne, średniej wielkości zraziki. Obsypać pieprzem i solą, odstawić na conajmniej pół godziny do lodówki.</p><p>Cebule obrać posiekać w grubą kostkę, zrumienić na oleju i przełożyć do rondla, wraz z bulionem.</p><p>Mięso lekko oprószyć mąką i obsmażyć na gorącym tłuszczu, po czym przełożyć je do rondla. Zawartość zagotować, postawić rondel (garnek) na płytce i na wolnym ogniu dusić do miękkości mięsa, około 40 minut.</p><p> Gdy to nastąpi, mięso wyjąć (bez cebuli). Cebulę w sosie zmiksować, następnie sos przecedzić przez gęste sito, a cebulę przetrzec do sosu przez to sito. Tak otrzymany sos przełożyć spowrotem do rondla i zagotować. </p><p> W miseczce wymieszać śmietanę z koncentratem pomidorowym, obiema paprykami i dodać ją do sosu, dokładnie rozprowadzić, i zagotować. Sos powinien być dość gęsty. Jeśli tak nie jest, doprawić go płaską łyżką mąki ziemniaczanej wymieszanej z odrobiną zimnej wody, sos ponownie krótko zagotować. Tak przygotowany sos dosmaczyć miodem lub cukrem, solą i pieprzem.</p><p> Do sosu przełożyć mięso, danie gotowe.</p><p></p><p>Smakuje wybornie z kluskami kładzionymi, speclami, grubym makaronem (świderki, kolanka), a także z kaszą gryczaną.</p><p></p><p>Kilkadziesiąt lat temu (lata 60-70-te), potrawa ta była niemal dyżurną w restauracyjnych kartach dań, po czym zniknęła a szkoda, bo jest to danie wyborne. Można je także poporcjować i zamrożić.</p><p> W oryginalnym przepisie wymienia się mięsi cielęce. Ja jednakze względu na koszt, używam wieprzowiny a także piersi indyczej</p><p></p><p>Smacznego</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="zyglis, post: 311195"] Polecam to smaczne danie. Składniki: 1 kg wieprzowiny ( schab bez kości lub od szynki ) 2 spore cebule 1 łyżka mąki 3 - 4 łyżki gęstej śmietany 30% 2 - 3 " koncentratu pomidorowego 1 czubata łyżeczka mielonej słodkiej papryki pół łyżeczki " ostrej " pół ltr. bulionu z kostki 1 łyżka miodu ( może być cukier do smaku) sól i pieprz do smaku olej do smażenia Wykonanie:Mięso pokroić w plastry i po rozbiciu uformować zgrabne, średniej wielkości zraziki. Obsypać pieprzem i solą, odstawić na conajmniej pół godziny do lodówki. Cebule obrać posiekać w grubą kostkę, zrumienić na oleju i przełożyć do rondla, wraz z bulionem. Mięso lekko oprószyć mąką i obsmażyć na gorącym tłuszczu, po czym przełożyć je do rondla. Zawartość zagotować, postawić rondel (garnek) na płytce i na wolnym ogniu dusić do miękkości mięsa, około 40 minut. Gdy to nastąpi, mięso wyjąć (bez cebuli). Cebulę w sosie zmiksować, następnie sos przecedzić przez gęste sito, a cebulę przetrzec do sosu przez to sito. Tak otrzymany sos przełożyć spowrotem do rondla i zagotować. W miseczce wymieszać śmietanę z koncentratem pomidorowym, obiema paprykami i dodać ją do sosu, dokładnie rozprowadzić, i zagotować. Sos powinien być dość gęsty. Jeśli tak nie jest, doprawić go płaską łyżką mąki ziemniaczanej wymieszanej z odrobiną zimnej wody, sos ponownie krótko zagotować. Tak przygotowany sos dosmaczyć miodem lub cukrem, solą i pieprzem. Do sosu przełożyć mięso, danie gotowe. Smakuje wybornie z kluskami kładzionymi, speclami, grubym makaronem (świderki, kolanka), a także z kaszą gryczaną. Kilkadziesiąt lat temu (lata 60-70-te), potrawa ta była niemal dyżurną w restauracyjnych kartach dań, po czym zniknęła a szkoda, bo jest to danie wyborne. Można je także poporcjować i zamrożić. W oryginalnym przepisie wymienia się mięsi cielęce. Ja jednakze względu na koszt, używam wieprzowiny a także piersi indyczej Smacznego [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Zrazy po węgiersku*
Top
Bottom