Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia polska
Zrazy staropolskie*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 756165" data-attributes="member: 10341"><p><span style="font-size: 26px">Według Stefanii Przypkowskiej.</span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"><strong>Składniki</strong></span></p><p><span style="font-size: 26px"><strong></strong>1 kg zrazówki pokrojonej w cienkie plastry</span></p><p><span style="font-size: 26px">1/4 kg tłustej wieprzowiny (od karku)</span></p><p><span style="font-size: 26px">20 dkg masła + 5 dkg do smażenia z 2 łyżkami oleju</span></p><p><span style="font-size: 26px">25 dkg ciemnego razowego chleba żytniego</span></p><p> <span style="font-size: 26px">5 cebul,</span></p><p> <span style="font-size: 26px">szklanka śmietany (22%)</span></p><p><span style="font-size: 26px">jajko</span></p><p><span style="font-size: 26px">pieprz i sól do smaku</span></p><p><span style="font-size: 26px">mąka do obtoczenia</span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px">Plastry zrazówki cienko rozbić, uważając, żeby ich nie podziurawić. Najwygodniej przez folię spożywczą położoną na spodzie i wierzchu mięsa, wtedy tłuczek pozostaje czysty, a mięso nie kaleczy się. Wieprzowinę, chleb, masło i cebule przepuścić trzy razy przez maszynkę, albo przez sitko pasztetowe, dodać jajko oraz soli i pieprzu do smaku. Dobrze wyrobioną masą smarować płaty zrazówki, zwijać je,. najpierw boki, a póżniej całą roladkę. Otaczać w mące i obsmażyć ze wszystkich stron, potem ułożyć w rondlu i dusić na bardzo wolnym ogniu, podlewając po trochu wrzątku. Gdy są prawie miękkie załać na koniec śmietaną i dusić, aż sos zrobi sie odpowiednio gęsty. Podawać z kaszą gryczaną.</span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 756165, member: 10341"] [SIZE=10]Według Stefanii Przypkowskiej. [B]Składniki [/B]1 kg zrazówki pokrojonej w cienkie plastry 1/4 kg tłustej wieprzowiny (od karku) 20 dkg masła + 5 dkg do smażenia z 2 łyżkami oleju 25 dkg ciemnego razowego chleba żytniego 5 cebul, szklanka śmietany (22%) jajko pieprz i sól do smaku mąka do obtoczenia Plastry zrazówki cienko rozbić, uważając, żeby ich nie podziurawić. Najwygodniej przez folię spożywczą położoną na spodzie i wierzchu mięsa, wtedy tłuczek pozostaje czysty, a mięso nie kaleczy się. Wieprzowinę, chleb, masło i cebule przepuścić trzy razy przez maszynkę, albo przez sitko pasztetowe, dodać jajko oraz soli i pieprzu do smaku. Dobrze wyrobioną masą smarować płaty zrazówki, zwijać je,. najpierw boki, a póżniej całą roladkę. Otaczać w mące i obsmażyć ze wszystkich stron, potem ułożyć w rondlu i dusić na bardzo wolnym ogniu, podlewając po trochu wrzątku. Gdy są prawie miękkie załać na koniec śmietaną i dusić, aż sos zrobi sie odpowiednio gęsty. Podawać z kaszą gryczaną. [/SIZE] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia polska
Zrazy staropolskie*
Top
Bottom