Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia polska
Zrazy wołowe a la Zagłoba*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Acard" data-source="post: 64499" data-attributes="member: 110"><p><strong>Zrazy wołowe a la Zagłoba</strong></p><p></p><p>50 dag wołowiny bez kości,</p><p>tłuszcz,</p><p>2 dag mąki,</p><p>10 dag kiełbasy białej,</p><p>4 dag chrzanu,</p><p>1 dag tartego razowego chleba,</p><p>łyżka śmietany,</p><p>10 dag cebuli,</p><p>3 dag ketchupu,</p><p>sól, pieprz</p><p></p><p>Mięso umyć, wyżyłować, pokroić ukośnie w poprzek włókien na 4 szerokie plastry, rozbić tłuczkiem zwilżonym wodą na cienkie płaty, posypać przyprawami i pozostawić w lodówce na 30 min. Z kiełbasy zdjąć osłonkę, wymieszać z chrzanem, chlebem, śmietaną, doprawić. Następnie zawinąć w przygotowane płaty mięsa, obwiązać nitką, posypać przyprawami i mąką, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu razem z obraną, opłukaną i pokrojoną w kostkę cebulą, skropić wodą i dusić na małym ogniu. Pod koniec duszenia dodać ketchup oraz pozostałą mąkę wymieszaną z małą ilością zimnej wody. Miękkie mięso wyjąć, sos przetrzeć, doprawić, polać mięso. Podawać z ziemniakami lub kaszą.</p><p></p><p>Źródło przepisu Henryk Dębski, strony nie pamiętam</p><p>Acard</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Acard, post: 64499, member: 110"] [B]Zrazy wołowe a la Zagłoba[/B] 50 dag wołowiny bez kości, tłuszcz, 2 dag mąki, 10 dag kiełbasy białej, 4 dag chrzanu, 1 dag tartego razowego chleba, łyżka śmietany, 10 dag cebuli, 3 dag ketchupu, sól, pieprz Mięso umyć, wyżyłować, pokroić ukośnie w poprzek włókien na 4 szerokie plastry, rozbić tłuczkiem zwilżonym wodą na cienkie płaty, posypać przyprawami i pozostawić w lodówce na 30 min. Z kiełbasy zdjąć osłonkę, wymieszać z chrzanem, chlebem, śmietaną, doprawić. Następnie zawinąć w przygotowane płaty mięsa, obwiązać nitką, posypać przyprawami i mąką, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu razem z obraną, opłukaną i pokrojoną w kostkę cebulą, skropić wodą i dusić na małym ogniu. Pod koniec duszenia dodać ketchup oraz pozostałą mąkę wymieszaną z małą ilością zimnej wody. Miękkie mięso wyjąć, sos przetrzeć, doprawić, polać mięso. Podawać z ziemniakami lub kaszą. Źródło przepisu Henryk Dębski, strony nie pamiętam Acard [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia polska
Zrazy wołowe a la Zagłoba*
Top
Bottom