Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Zrazy wołowe zawijane z ogórkiem
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1599678" data-attributes="member: 10341"><p>Robię te zrazy od wielu lat, nie pamiętam skąd pochodził pierwotny przepis, a dalsze wykonanie było już na wyczucie i z przyzwyczajenia. Musiałam je zrobić wczoraj i ku mojemu zdziwieniu, nie znalazłam przepisu na forum, choć danie jest bardzo popularne. Nie znalazłam przepisu w żadnej z posiadanych książek, a żeby wpisać w wątek potrzebowałam gramatury, choć do codziennego użytku, już od dawna nie jest mi ona potrzebna. Sięgnęłam więc do internetu.Cuda jakie znalazłam, przechodzą najśmielsze oczekiwania. W końcu zdecydowałam się na przepis ze &quot;Smacznej strony&quot;. Zrobiłam i mogę spokojnie i Wam polecić. Dla 4 osób - potrzebujemy:</p><p></p><p> - 4 plastry rostbefu wołowego (w przepisie jest 60 dkg, ale to rzadko się zgadza)</p><p> - 10 dkg boczku (4 plasterki)</p><p> - 2 średnie ogórki kiszone</p><p> - 2 średnie cebule</p><p> - 5 łyżek oleju - ja mieszam 3 łyżki masła i 3 łyżki oleju</p><p> - 4 łyżeczki musztardy</p><p> - 2 łyżki mąki pszennej</p><p> - 750 ml wody (radzę dać lekki bulion lub rosół)</p><p> - przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek</p><p> - małe wykałaczki</p><p></p><p>Najlepiej poprosić w sklepie o ukrojenie 4 zgrabnych plastrów mięsa, bo z 60 dkg w domu, to raczej trudno. Ale jak kto woli i potrafi, tak zrobi. Plastry mięsa myjemy, suszymy i trochę rozbijamy tłuczkiem, najlepiej przez foli8ę, żeby nie dziurawić. Następnie mięso smarujemy cieniutko musztardą i przyprawiamy solą, pieprzem oraz majerankiem. W przepisie jest dzielenie cebuli w &quot;łódeczki&quot; w dość skomplikowany sposób. Proponuję pokroić ją po prostu w piórka. I tutaj zmieniam przepis według wersji własnej praktyki. W przepisie proponują boczek i ogórki posiekać w paseczki, ja daję boczek w plasterkach, oraz połówki ogórków. Wybieramy, co kto woli. </p><p>Na posmarowanym i dosmaczonym mięsie układamy boczek, cebulę i ogórki, zawijamy brzegi i rolujemy. Spinamy wykałaczkami, obtaczamy w mące i rumienimy na rozgrzanym na patelni tłuszczu. Przekładamy do rondla o grubym dnie, podlewamy wodą (ja bulionem), dodajemy ziele angielskie i liść laurowy, a następnie dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa</p><p>Podajemy z ziemniakami w dowolnej postaci lub różnorodnymi kluskami. To był przepis zmodyfikowany i robiony przeze mnie. Wersja, z której brałam gramaturę jest <a href="https://www.tesco.pl/smaczna-strona/przepisy/zrazy-wolowe-zawijane-z-cebulka-boczkiem-i-ogorkiem-151.html" target="_blank">tutaj</a>.</p><p>Wybierajcie, co komu bardziej odpowiada - moje duże dodatki, czy drobno siekane, podane w przepisie.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1599678, member: 10341"] Robię te zrazy od wielu lat, nie pamiętam skąd pochodził pierwotny przepis, a dalsze wykonanie było już na wyczucie i z przyzwyczajenia. Musiałam je zrobić wczoraj i ku mojemu zdziwieniu, nie znalazłam przepisu na forum, choć danie jest bardzo popularne. Nie znalazłam przepisu w żadnej z posiadanych książek, a żeby wpisać w wątek potrzebowałam gramatury, choć do codziennego użytku, już od dawna nie jest mi ona potrzebna. Sięgnęłam więc do internetu.Cuda jakie znalazłam, przechodzą najśmielsze oczekiwania. W końcu zdecydowałam się na przepis ze "Smacznej strony". Zrobiłam i mogę spokojnie i Wam polecić. Dla 4 osób - potrzebujemy: - 4 plastry rostbefu wołowego (w przepisie jest 60 dkg, ale to rzadko się zgadza) - 10 dkg boczku (4 plasterki) - 2 średnie ogórki kiszone - 2 średnie cebule - 5 łyżek oleju - ja mieszam 3 łyżki masła i 3 łyżki oleju - 4 łyżeczki musztardy - 2 łyżki mąki pszennej - 750 ml wody (radzę dać lekki bulion lub rosół) - przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek - małe wykałaczki Najlepiej poprosić w sklepie o ukrojenie 4 zgrabnych plastrów mięsa, bo z 60 dkg w domu, to raczej trudno. Ale jak kto woli i potrafi, tak zrobi. Plastry mięsa myjemy, suszymy i trochę rozbijamy tłuczkiem, najlepiej przez foli8ę, żeby nie dziurawić. Następnie mięso smarujemy cieniutko musztardą i przyprawiamy solą, pieprzem oraz majerankiem. W przepisie jest dzielenie cebuli w "łódeczki" w dość skomplikowany sposób. Proponuję pokroić ją po prostu w piórka. I tutaj zmieniam przepis według wersji własnej praktyki. W przepisie proponują boczek i ogórki posiekać w paseczki, ja daję boczek w plasterkach, oraz połówki ogórków. Wybieramy, co kto woli. Na posmarowanym i dosmaczonym mięsie układamy boczek, cebulę i ogórki, zawijamy brzegi i rolujemy. Spinamy wykałaczkami, obtaczamy w mące i rumienimy na rozgrzanym na patelni tłuszczu. Przekładamy do rondla o grubym dnie, podlewamy wodą (ja bulionem), dodajemy ziele angielskie i liść laurowy, a następnie dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa Podajemy z ziemniakami w dowolnej postaci lub różnorodnymi kluskami. To był przepis zmodyfikowany i robiony przeze mnie. Wersja, z której brałam gramaturę jest [URL="https://www.tesco.pl/smaczna-strona/przepisy/zrazy-wolowe-zawijane-z-cebulka-boczkiem-i-ogorkiem-151.html"]tutaj[/URL]. Wybierajcie, co komu bardziej odpowiada - moje duże dodatki, czy drobno siekane, podane w przepisie. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Zrazy wołowe zawijane z ogórkiem
Bottom