Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Zrazy wołyńskie*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Mała_Mi" data-source="post: 1252123" data-attributes="member: 2721"><p><em>&#8222;Wstałem, zagrałem sobie smutno, przyszedł do mnie Nidecki, Leidenfrost, Steinkeller, pożegnaliśmy się i udałem się na obiad do Malfattego; Szaniasio, Polak dzisiaj zabity, zajadał zrazy i kapustę jak, zaręczam, żaden u Karmelitów. Nie ustępowałem mu; trzeba Ci wiedzieć, iż ten rzadki człowiek (w całym znaczeniu tego słowa człowiek), dokt. Malfatti, tak o wszystkim pamiętny, że kiedyśmy u niego na obiedzie, wyszukuje nam polskie potrawy.&#8221; </em></p><p></p><p>Czyje to słowa? <a href="http://en.chopin.nifc.pl/chopin/letters/detail/page/4/id/686" target="_blank">Fryderyka Chopina</a>, który ponoć uwielbiał zrazy. Podobne do poniższych zrazy wołyńskie, z kapusta i kminkiem, można zjeść w restauracji w Żelazowej Woli, miejscu narodzin Chopina. To pyszne i łatwe do przygotowania danie u nas wygląda tak:</p><p></p><p>[ATTACH=full]70772[/ATTACH]</p><p></p><p><span style="font-size: 26px">6-8 plastrów chudej karkówki wieprzowej lub zrazówki cielęcej (czyli ok. 600-800 g mięsa)</span></p><p><span style="font-size: 26px">1/2 główki kapusty</span></p><p><span style="font-size: 26px">2 cebule</span></p><p><span style="font-size: 26px">4 plastry boczku wędzonego</span></p><p><span style="font-size: 26px">1 łyżka kminku</span></p><p><span style="font-size: 26px">sól i czarny pieprz do smaku</span></p><p><span style="font-size: 26px">olej</span></p><p><span style="font-size: 26px">mąka pszenna</span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px">Mięso podzielić na kotlety, które lekko rozbić. Kotlety panierować z obu stron w mące, po czym lekko zrumienić na niewielkiej ilości oleju. </span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px">Kapustę posiekać w kostkę. Cebulę obrać i także posiekać. </span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px">Do garnka wsypać posiekaną kapustę, ułożyć podsmażone mięso po czym dodać zeszkloną na oleju od smażenia mięsa cebulę z posiekanym boczkiem. Dodać łyżkę kminku w ziarnach, doprawić solą i czarnym pieprzem. </span></p><p><span style="font-size: 26px">Zalać wrzącą wodą, tak, by całość była zakryta, i gotować pod przykryciem aż do miękkości mięsa, ok. 60 minut. </span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px">Z garnka odlać tyle wody, aby pozostała w nim maksymalnie połowa w porównaniu do tego, co nalaliśmy na początku. W kilku łyżkach wody z garnka rozmieszać 2 łyżki maki pszennej, po czym wlać je z powrotem w celu zagęszczenia sosu. Chwilę gotować, mieszając. </span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px">Podawać z ziemniakami lub kaszą. </span></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Mała_Mi, post: 1252123, member: 2721"] [I]„Wstałem, zagrałem sobie smutno, przyszedł do mnie Nidecki, Leidenfrost, Steinkeller, pożegnaliśmy się i udałem się na obiad do Malfattego; Szaniasio, Polak dzisiaj zabity, zajadał zrazy i kapustę jak, zaręczam, żaden u Karmelitów. Nie ustępowałem mu; trzeba Ci wiedzieć, iż ten rzadki człowiek (w całym znaczeniu tego słowa człowiek), dokt. Malfatti, tak o wszystkim pamiętny, że kiedyśmy u niego na obiedzie, wyszukuje nam polskie potrawy.” [/I] Czyje to słowa? [URL="http://en.chopin.nifc.pl/chopin/letters/detail/page/4/id/686"]Fryderyka Chopina[/URL], który ponoć uwielbiał zrazy. Podobne do poniższych zrazy wołyńskie, z kapusta i kminkiem, można zjeść w restauracji w Żelazowej Woli, miejscu narodzin Chopina. To pyszne i łatwe do przygotowania danie u nas wygląda tak: [ATTACH=full]70772[/ATTACH] [SIZE=10]6-8 plastrów chudej karkówki wieprzowej lub zrazówki cielęcej (czyli ok. 600-800 g mięsa) 1/2 główki kapusty 2 cebule 4 plastry boczku wędzonego 1 łyżka kminku sól i czarny pieprz do smaku olej mąka pszenna Mięso podzielić na kotlety, które lekko rozbić. Kotlety panierować z obu stron w mące, po czym lekko zrumienić na niewielkiej ilości oleju. Kapustę posiekać w kostkę. Cebulę obrać i także posiekać. Do garnka wsypać posiekaną kapustę, ułożyć podsmażone mięso po czym dodać zeszkloną na oleju od smażenia mięsa cebulę z posiekanym boczkiem. Dodać łyżkę kminku w ziarnach, doprawić solą i czarnym pieprzem. Zalać wrzącą wodą, tak, by całość była zakryta, i gotować pod przykryciem aż do miękkości mięsa, ok. 60 minut. Z garnka odlać tyle wody, aby pozostała w nim maksymalnie połowa w porównaniu do tego, co nalaliśmy na początku. W kilku łyżkach wody z garnka rozmieszać 2 łyżki maki pszennej, po czym wlać je z powrotem w celu zagęszczenia sosu. Chwilę gotować, mieszając. Podawać z ziemniakami lub kaszą. [/SIZE] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Zrazy wołyńskie*
Bottom