Zupa brzsoskwiniowa

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Bardzo pyszna, lekka zupa, idealna na podwieczorek. Znakomicie komponuje się z pikantnymi daniami, jak również z potrawami z drobiu.

zupa_brzoskwiniowa.JPG

1 puszka brzoskwiń w lekkim syropie
750 ml soku pomarańczowego
1/2 cytryny
2 łyżki rumu
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
cukier do smaku

Naleśniki:
1 jajko
1 szklanka mleka
1/2 szklanki wody
1 łyżeczka cukru
szczypta soli
1 łyżka oleju

mąka pszenna

Jajko wbić do miski, dodać mleko, cukier i sól. Mieszamy, dodajemy mąkę, dokladnie miksujemy po czym dodajemy wodę i olej. Naleśniki smażymy z obu stron na złoto.
Gotowe naleśniki zwijamy w rulon i kroimy w paski.

Ta zupa to także idealna okazja, by wykorzystać naleśniki, które pozostały nam z wcześniejszego posiłku.

Brzoskwinie z puszki przełożyć do garnka wraz z zalewą. Utrzeć je blenderem na mus. Dodać sok pomarańczowy oraz sok z 1/2 cytryny. W kilku łyżkach soku pomarańczowego rozmieszać 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, wlać do zupy, doprowadzić do wrzenia i chwilę gotować, mieszając. Na końcu dodać 2 łyżki rumu.

Zupę podawać z kluseczkami z naleśników. Można ozdobić kleksem jogurtu.
 

Załączniki

  • zupa_brzoskwiniowa.JPG
    zupa_brzoskwiniowa.JPG
    109 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy