- Gru 21, 2005
- 7,253
- 6
- 0
na zyczenie Dziuni podaje:
600g burakow, obranych, startych lub w kostke niewielka pokrojonych
500g dojzalych pomidorow, przepolowinych
1 srednia cebula, drobno posiekana
1 zabek czosnku, z grubsza siekany
2 lyzki oliwy
500ml dobrego wywalru wolowego (z kurczka lub warzywnego od biedy)
sol i pieprz
125g greckiej fety
Zapiec polowki pomidora, uprzednio posypane czosnkiem i opryskane "polowa" oliwy (pol godziny w 190C). Przetrzec przez sito, aby pozbys sie pestek i skorek.
Pozostaly olej rozgrzac i zeszklic na nim cebule. Dodac buraki i zalac wszystko rosolem. Doprawic i gotowac na malym ogniu, az buraczki beda miekkie (7-10 min). Teraz dodac pomidorowe puree. Wszystko zmiksowac w blenderze.
Mozna podawac na zimno i na goraco. Fete pokruszyc (nie kroic), wlozyc do zupy. Podajac na zimno, mozna zetrzec surowego buraka (lub zielonego ogorka) w julienne i dodatkowo udekorowac. Odrobna siekanego kopru tez nie zaszkodzi.
Smacznego!
Przepis z BBCFOOD
600g burakow, obranych, startych lub w kostke niewielka pokrojonych
500g dojzalych pomidorow, przepolowinych
1 srednia cebula, drobno posiekana
1 zabek czosnku, z grubsza siekany
2 lyzki oliwy
500ml dobrego wywalru wolowego (z kurczka lub warzywnego od biedy)
sol i pieprz
125g greckiej fety
Zapiec polowki pomidora, uprzednio posypane czosnkiem i opryskane "polowa" oliwy (pol godziny w 190C). Przetrzec przez sito, aby pozbys sie pestek i skorek.
Pozostaly olej rozgrzac i zeszklic na nim cebule. Dodac buraki i zalac wszystko rosolem. Doprawic i gotowac na malym ogniu, az buraczki beda miekkie (7-10 min). Teraz dodac pomidorowe puree. Wszystko zmiksowac w blenderze.
Mozna podawac na zimno i na goraco. Fete pokruszyc (nie kroic), wlozyc do zupy. Podajac na zimno, mozna zetrzec surowego buraka (lub zielonego ogorka) w julienne i dodatkowo udekorowac. Odrobna siekanego kopru tez nie zaszkodzi.
Smacznego!

Przepis z BBCFOOD
Ostatnią edycję dokonał moderator: