Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
zupa cebulowa po mojemu
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="marghe" data-source="post: 172449" data-attributes="member: 160"><p>Zupa cebulowa</p><p>SKŁADNIKI</p><p>1 kg cebuli</p><p>łyżka masła</p><p>1 - 2 łyżki mąki</p><p>1 - 1,5 l bulionu / rosołu</p><p>kieliszek whisky</p><p>2 łyżki sosu worchester</p><p>gałka muszkatołowa</p><p>bułka paryska - w plastrach</p><p>ser żółty - też w plastrach</p><p>sól</p><p>pieprz</p><p>ew. tymianek</p><p></p><p>Cebulę pokroić w talarki, obsmażyć na maśle, podsypać mąką i &#8222;zbrązowić&#8221;. Zalać bulionem / rosołem (dobrym). Podgotować.</p><p>Wlać spory kieliszek whisky (cognancu itp.), doprawić gałka muszkatołowa (można </p><p>dodać tymianku). Zmiksować. (ja dodaję jeszcze parę kropel sosu worchester). Doprawić solą i pieprzem.</p><p>Grzanki z bułki paryskiej obsmażyć na maśle - z obu stron.</p><p>Do talerza wkładać po grzance i po plastrze sera (rodzaj wg uznania).</p><p>Zalać zupą.</p><p>Można taką zupę rozlać do żaroodpornych miseczek / kokilek i zapiec pod grzałka w piekarniku, wtedy ser się stopi i zarumieni</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="marghe, post: 172449, member: 160"] Zupa cebulowa SKŁADNIKI 1 kg cebuli łyżka masła 1 - 2 łyżki mąki 1 - 1,5 l bulionu / rosołu kieliszek whisky 2 łyżki sosu worchester gałka muszkatołowa bułka paryska - w plastrach ser żółty - też w plastrach sól pieprz ew. tymianek Cebulę pokroić w talarki, obsmażyć na maśle, podsypać mąką i „zbrązowić”. Zalać bulionem / rosołem (dobrym). Podgotować. Wlać spory kieliszek whisky (cognancu itp.), doprawić gałka muszkatołowa (można dodać tymianku). Zmiksować. (ja dodaję jeszcze parę kropel sosu worchester). Doprawić solą i pieprzem. Grzanki z bułki paryskiej obsmażyć na maśle - z obu stron. Do talerza wkładać po grzance i po plastrze sera (rodzaj wg uznania). Zalać zupą. Można taką zupę rozlać do żaroodpornych miseczek / kokilek i zapiec pod grzałka w piekarniku, wtedy ser się stopi i zarumieni [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
zupa cebulowa po mojemu
Top
Bottom