- Lis 7, 2008
- 14,687
- 2
- 0
Przepisów jest wiele.
Inspirowałam się trochę przepisem Magdy Gesller, trochę Michela Moran.
Wyszła pyszna, rozgrzewając, aromatyczna, sycąca.
Na 6 porcji
kilogram cebuli, już obranej
3 łyżki masła
3 łyżki oleju
250 ml białego wytrawnego wina
1,5 litra rosołu lub mocnego wywaru jarzynowego (ja biorę ok. 750 ml rosołu z dnia poprzedniego, dolewam drugie tyle wody i ten wywar jest akurat)
2 łyżeczki ziół prowansalskich
sól, świeżo zmielony czarny pieprz
ew. 2 łyżki octu winnego
do podania
bagietka
ser gruyere
Cebulę pokroić w piórka o grubości 2 mm (doskonale sprawdza się hebel), wrzucić na dużą patelnię lub do woka, na rozgrzane masło z olejem. Smażyć na średniej mocy przez ok. 30-40 minut, nie dopuszczając żeby się przypaliła. Ma być miękka, słodka i mieć przyjemny brązowy kolor.
Na koniec wlać wino i dusić aż odparuje, ok. 5 minut.
Rosół zagotować, dodać do niego cebulę, zioła. Gotować pod przykryciem ok. 30-40 minut aż smaki się połączą.
Dosolić, popieprzyć (u mnie dużo pieprzu), ew. dosmaczyć octem.
Zdecydowanie lepsza na drugi dzień.
Bagietkę pokroić w ukośne kromki (po 2 na porcję), zapiec, posypać serem, ułożyć na zupie w miseczkach i wstawić pod grill w piekarniku aż ser się rozpuści.
Druga wersja, dla tych co nie mają żaroodpornych miseczek - bagietkę zapiec od razu z serem i ułożyć na zupie.
Inspirowałam się trochę przepisem Magdy Gesller, trochę Michela Moran.
Wyszła pyszna, rozgrzewając, aromatyczna, sycąca.
Na 6 porcji
kilogram cebuli, już obranej
3 łyżki masła
3 łyżki oleju
250 ml białego wytrawnego wina
1,5 litra rosołu lub mocnego wywaru jarzynowego (ja biorę ok. 750 ml rosołu z dnia poprzedniego, dolewam drugie tyle wody i ten wywar jest akurat)
2 łyżeczki ziół prowansalskich
sól, świeżo zmielony czarny pieprz
ew. 2 łyżki octu winnego
do podania
bagietka
ser gruyere
Cebulę pokroić w piórka o grubości 2 mm (doskonale sprawdza się hebel), wrzucić na dużą patelnię lub do woka, na rozgrzane masło z olejem. Smażyć na średniej mocy przez ok. 30-40 minut, nie dopuszczając żeby się przypaliła. Ma być miękka, słodka i mieć przyjemny brązowy kolor.
Na koniec wlać wino i dusić aż odparuje, ok. 5 minut.
Rosół zagotować, dodać do niego cebulę, zioła. Gotować pod przykryciem ok. 30-40 minut aż smaki się połączą.
Dosolić, popieprzyć (u mnie dużo pieprzu), ew. dosmaczyć octem.
Zdecydowanie lepsza na drugi dzień.
Bagietkę pokroić w ukośne kromki (po 2 na porcję), zapiec, posypać serem, ułożyć na zupie w miseczkach i wstawić pod grill w piekarniku aż ser się rozpuści.
Druga wersja, dla tych co nie mają żaroodpornych miseczek - bagietkę zapiec od razu z serem i ułożyć na zupie.