Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Zupa cebulowa
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote=".agatka." data-source="post: 1497152" data-attributes="member: 12156"><p>Przepisów jest wiele.</p><p></p><p>Inspirowałam się trochę przepisem Magdy Gesller, trochę Michela Moran.</p><p>Wyszła pyszna, rozgrzewając, aromatyczna, sycąca.</p><p></p><p>Na 6 porcji</p><p></p><p>kilogram cebuli, już obranej</p><p>3 łyżki masła</p><p>3 łyżki oleju </p><p>250 ml białego wytrawnego wina</p><p>1,5 litra rosołu lub mocnego wywaru jarzynowego (ja biorę ok. 750 ml rosołu z dnia poprzedniego, dolewam drugie tyle wody i ten wywar jest akurat)</p><p>2 łyżeczki ziół prowansalskich</p><p>sól, świeżo zmielony czarny pieprz</p><p>ew. 2 łyżki octu winnego</p><p></p><p>do podania</p><p>bagietka</p><p>ser gruyere </p><p></p><p></p><p>Cebulę pokroić w piórka o grubości 2 mm (doskonale sprawdza się hebel), wrzucić na dużą patelnię lub do woka, na rozgrzane masło z olejem. Smażyć na średniej mocy przez ok. 30-40 minut, nie dopuszczając żeby się przypaliła. Ma być miękka, słodka i mieć przyjemny brązowy kolor. </p><p>Na koniec wlać wino i dusić aż odparuje, ok. 5 minut.</p><p>Rosół zagotować, dodać do niego cebulę, zioła. Gotować pod przykryciem ok. 30-40 minut aż smaki się połączą.</p><p>Dosolić, popieprzyć (u mnie dużo pieprzu), ew. dosmaczyć octem.</p><p></p><p>Zdecydowanie lepsza na drugi dzień.</p><p></p><p>Bagietkę pokroić w ukośne kromki (po 2 na porcję), zapiec, posypać serem, ułożyć na zupie w miseczkach i wstawić pod grill w piekarniku aż ser się rozpuści.</p><p></p><p>Druga wersja, dla tych co nie mają żaroodpornych miseczek - bagietkę zapiec od razu z serem i ułożyć na zupie.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE=".agatka., post: 1497152, member: 12156"] Przepisów jest wiele. Inspirowałam się trochę przepisem Magdy Gesller, trochę Michela Moran. Wyszła pyszna, rozgrzewając, aromatyczna, sycąca. Na 6 porcji kilogram cebuli, już obranej 3 łyżki masła 3 łyżki oleju 250 ml białego wytrawnego wina 1,5 litra rosołu lub mocnego wywaru jarzynowego (ja biorę ok. 750 ml rosołu z dnia poprzedniego, dolewam drugie tyle wody i ten wywar jest akurat) 2 łyżeczki ziół prowansalskich sól, świeżo zmielony czarny pieprz ew. 2 łyżki octu winnego do podania bagietka ser gruyere Cebulę pokroić w piórka o grubości 2 mm (doskonale sprawdza się hebel), wrzucić na dużą patelnię lub do woka, na rozgrzane masło z olejem. Smażyć na średniej mocy przez ok. 30-40 minut, nie dopuszczając żeby się przypaliła. Ma być miękka, słodka i mieć przyjemny brązowy kolor. Na koniec wlać wino i dusić aż odparuje, ok. 5 minut. Rosół zagotować, dodać do niego cebulę, zioła. Gotować pod przykryciem ok. 30-40 minut aż smaki się połączą. Dosolić, popieprzyć (u mnie dużo pieprzu), ew. dosmaczyć octem. Zdecydowanie lepsza na drugi dzień. Bagietkę pokroić w ukośne kromki (po 2 na porcję), zapiec, posypać serem, ułożyć na zupie w miseczkach i wstawić pod grill w piekarniku aż ser się rozpuści. Druga wersja, dla tych co nie mają żaroodpornych miseczek - bagietkę zapiec od razu z serem i ułożyć na zupie. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Zupa cebulowa
Top
Bottom