Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Zupa chilli
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="kawazmlekiem" data-source="post: 1494220" data-attributes="member: 422"><p>Znalazłam przepis na zupę chilli w jakimś wycinku z pisemka kulinarnego. To był punkt wyjścia, ponieważ sporo zmieniłam, podaję moją wersję:</p><p></p><p>30 dag metki</p><p>1 cebula</p><p>pół papryki żółtej, pół czerwonej</p><p>bulion</p><p>kilka pomidorków czereśniowych</p><p>łyżka przecieru pomidorowego</p><p>1 strąk chilli</p><p>1 spory ząbek czosnku</p><p>chilli w proszku, słodka papryka, pieprz</p><p></p><p>- na patelni rozgrzać odrobinę tłuszczu, udusić w nim drobno pokrojoną cebulę,</p><p>- z metki zrobić małe klopsiki, dorzucić do cebuli, </p><p>- dodać pokrojone w kostkę papryki (bez chilli), smażyć kilka minut,</p><p>- chlapnąć troszkę bulionu, dorzucić czosnek, poddusić,</p><p>- do reszty bulionu wrzucić pokrojone chilli, przekrojone na pół pomidorki, zawartość patelni i przyprawy do smaku, </p><p>- gotować około 10 minut.</p><p></p><p></p><p>Moje uwagi na przyszłość - nie trzeba było dodawać soli, bo metka była wystarczająco słona. Nie wiem, dlaczego nie zachowała kształtu klopsików, rozpadły się w gotowaniu. Poza tym spowodowała, że zupa miała mocno podwędzany aromat, nie do końca mi to odpowiadało, dlatego następnym razem spróbuję zrobić to z pulpecikami z normalnego mięsa mielonego, ewentualnie z białej. I na koniec - do tej zupy pasowałby ryż. </p><p></p><p>[ATTACH=full]87003[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="kawazmlekiem, post: 1494220, member: 422"] Znalazłam przepis na zupę chilli w jakimś wycinku z pisemka kulinarnego. To był punkt wyjścia, ponieważ sporo zmieniłam, podaję moją wersję: 30 dag metki 1 cebula pół papryki żółtej, pół czerwonej bulion kilka pomidorków czereśniowych łyżka przecieru pomidorowego 1 strąk chilli 1 spory ząbek czosnku chilli w proszku, słodka papryka, pieprz - na patelni rozgrzać odrobinę tłuszczu, udusić w nim drobno pokrojoną cebulę, - z metki zrobić małe klopsiki, dorzucić do cebuli, - dodać pokrojone w kostkę papryki (bez chilli), smażyć kilka minut, - chlapnąć troszkę bulionu, dorzucić czosnek, poddusić, - do reszty bulionu wrzucić pokrojone chilli, przekrojone na pół pomidorki, zawartość patelni i przyprawy do smaku, - gotować około 10 minut. Moje uwagi na przyszłość - nie trzeba było dodawać soli, bo metka była wystarczająco słona. Nie wiem, dlaczego nie zachowała kształtu klopsików, rozpadły się w gotowaniu. Poza tym spowodowała, że zupa miała mocno podwędzany aromat, nie do końca mi to odpowiadało, dlatego następnym razem spróbuję zrobić to z pulpecikami z normalnego mięsa mielonego, ewentualnie z białej. I na koniec - do tej zupy pasowałby ryż. [ATTACH=full]87003[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Zupa chilli
Bottom