Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia azjatycko-orientalna
Zupa chińska słodko-kwaśna*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Miranda" data-source="post: 100759" data-attributes="member: 312"><p>Nigdy nie jadłam takiej zupy, ale wyobraziłam sobie smak i spróbowałam go uzyskać. Ku mojemu zdziwieniu udało się. Proporcje są bardzo orientacyjne, można je modyfikować w zależności od upodobań.</p><p></p><p><span style="color: red">Składniki:</span></p><p>1,5 litra bulionu drobiowego, warzywnego lub grzybowego</p><p>kawałek dowolnego mięsa, ja użyłam około 25 dkg szynki wieprzowej</p><p>opakowanie suszonych chińskich grzybów </p><p>makaron sojowy</p><p>1 tofu</p><p>puszka kiełków sojowych</p><p>czerwona świeża papryka</p><p>ocet winny - szósta część szklanki</p><p>6 łyżek cukru</p><p>sos sojowy - 7 łyżek</p><p>chili świeże lub suszone</p><p>tabasco</p><p>puszka pomidorów</p><p>świeży imbir - kawałek wielkości pół kciuka</p><p>sól</p><p>pieprz</p><p></p><p><span style="color: red">Przygotowanie:</span></p><p>Mięso kroimy w paseczki i podsmażamy na jak najmniejszej ilości oleju. Bulion wstawiamy na mały gaz. Grzyby przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Paprykę i imbir kroimy w paseczki. W osobnym rondelku redukujemy ocet z cukrem. Do bulionu dodajemy pomidory, imbir, paprykę, sos sojowy, chili, tabasco, sól, pieprz, mięso, grzyby, zredukowany ocet z cukrem. Gotujemy na małym ogniu do chwili, aż papryka zmięknie, składniki się połączą, a zupa się zagęści. Do miseczek wkładamy kawałki tofu i kiełki oraz makaron sojowy. Wlewamy wrzącą zupę, przykrywamy na 3 minuty (aż makaron zmięknie). Gotowe.</p><p>Do zupy można dodać krewetki, pędy bambusa, kawałki ananasa... Jest pyszna, oryginalna i lekka. Dumna jestem z siebie.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Miranda, post: 100759, member: 312"] Nigdy nie jadłam takiej zupy, ale wyobraziłam sobie smak i spróbowałam go uzyskać. Ku mojemu zdziwieniu udało się. Proporcje są bardzo orientacyjne, można je modyfikować w zależności od upodobań. [COLOR=red]Składniki:[/COLOR] 1,5 litra bulionu drobiowego, warzywnego lub grzybowego kawałek dowolnego mięsa, ja użyłam około 25 dkg szynki wieprzowej opakowanie suszonych chińskich grzybów makaron sojowy 1 tofu puszka kiełków sojowych czerwona świeża papryka ocet winny - szósta część szklanki 6 łyżek cukru sos sojowy - 7 łyżek chili świeże lub suszone tabasco puszka pomidorów świeży imbir - kawałek wielkości pół kciuka sól pieprz [COLOR=red]Przygotowanie:[/COLOR] Mięso kroimy w paseczki i podsmażamy na jak najmniejszej ilości oleju. Bulion wstawiamy na mały gaz. Grzyby przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Paprykę i imbir kroimy w paseczki. W osobnym rondelku redukujemy ocet z cukrem. Do bulionu dodajemy pomidory, imbir, paprykę, sos sojowy, chili, tabasco, sól, pieprz, mięso, grzyby, zredukowany ocet z cukrem. Gotujemy na małym ogniu do chwili, aż papryka zmięknie, składniki się połączą, a zupa się zagęści. Do miseczek wkładamy kawałki tofu i kiełki oraz makaron sojowy. Wlewamy wrzącą zupę, przykrywamy na 3 minuty (aż makaron zmięknie). Gotowe. Do zupy można dodać krewetki, pędy bambusa, kawałki ananasa... Jest pyszna, oryginalna i lekka. Dumna jestem z siebie. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia azjatycko-orientalna
Zupa chińska słodko-kwaśna*
Bottom