Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Zupa czekoladowa
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 854043" data-attributes="member: 10341"><p>Na zakończenie Tygodnia Kuchni Staropolskiej coś na słodko. Będzie to zupa czekoladowa, do zrobienia której przepis zaczerpnęłam z Praktycznego Kucharza Warszawskiego z 1898 roku. Miałam zamieścić przepis w oryginalnym brzmieniu, ale przeliczanie dawnych miar i wag zabrałoby za dużo miejsca. Podaję więc w wersji współczesnej.</p><p><strong>Składniki</strong></p><p><strong></strong>1 litr mleka </p><p>6 - 8 dkg tartej czekolady (brałam mleczną)</p><p>3 jajka (białka i żółtka oddzielnie)</p><p>kawałek laski wanilii</p><p>3 - 4 łyżki cukru</p><p></p><p>Mleko zagotowałam z 2 łyżkami cukru i przekrojoną wanilią, z której zeskrobałam ziarenka i razem z laseczką wrzuciłam do mleka. W wazie rozbełtałam żółtka z łyżką zimnego mleka. Z białek ubiłam tęgą pianę z dodatkiem cukru i łyżką kładłam kluseczki na gotujące się mleko. Garnek na chwilę przykryłam, żeby pianki dobrze się sparzyły, ale nie zagotowały. Łyżką durszlakową wyjęłam je i odłożyłam na płaski talerz, żeby się nie pogniotły. Laskę wanilii usunęłam. Do gotującego się mleka wsypałam tartą czekoladę i mieszając czekałam aż się rozpuści. Mieszając, powoli zalałam zupą jajka w wazie. Po dokładnym wymieszaniu włożyłam do wazy pianki i już zupa była gotowa.</p><p>Zamiast pianek mogłam podawać ją z sucharkami, biszkopcikami, groszkiem ptysiowym. Zrobiłam pianki, bo zostały mi niepotrzebne białka.</p><p>Zupę można podawać na ciepło lub na zimno.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 854043, member: 10341"] Na zakończenie Tygodnia Kuchni Staropolskiej coś na słodko. Będzie to zupa czekoladowa, do zrobienia której przepis zaczerpnęłam z Praktycznego Kucharza Warszawskiego z 1898 roku. Miałam zamieścić przepis w oryginalnym brzmieniu, ale przeliczanie dawnych miar i wag zabrałoby za dużo miejsca. Podaję więc w wersji współczesnej. [B]Składniki [/B]1 litr mleka 6 - 8 dkg tartej czekolady (brałam mleczną) 3 jajka (białka i żółtka oddzielnie) kawałek laski wanilii 3 - 4 łyżki cukru Mleko zagotowałam z 2 łyżkami cukru i przekrojoną wanilią, z której zeskrobałam ziarenka i razem z laseczką wrzuciłam do mleka. W wazie rozbełtałam żółtka z łyżką zimnego mleka. Z białek ubiłam tęgą pianę z dodatkiem cukru i łyżką kładłam kluseczki na gotujące się mleko. Garnek na chwilę przykryłam, żeby pianki dobrze się sparzyły, ale nie zagotowały. Łyżką durszlakową wyjęłam je i odłożyłam na płaski talerz, żeby się nie pogniotły. Laskę wanilii usunęłam. Do gotującego się mleka wsypałam tartą czekoladę i mieszając czekałam aż się rozpuści. Mieszając, powoli zalałam zupą jajka w wazie. Po dokładnym wymieszaniu włożyłam do wazy pianki i już zupa była gotowa. Zamiast pianek mogłam podawać ją z sucharkami, biszkopcikami, groszkiem ptysiowym. Zrobiłam pianki, bo zostały mi niepotrzebne białka. Zupę można podawać na ciepło lub na zimno. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Zupa czekoladowa
Bottom