Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Zupa czosnkowa z winem
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="kawazmlekiem" data-source="post: 1492587" data-attributes="member: 422"><p>Przepisów na zupy czosnkowe jest u nas dostatek, ale na taką z winem nie ma, więc postanowiłam zrobić i opisać z okazji Festiwalu zup. Przepis jest klasyczny i prosty, nie wiem, skąd go znam, o dodatku wina wyczytałam kiedyś w jakiejś gazecie, postanowiłam wypróbować i tak już zostało.</p><p></p><p>6 ząbków czosnku</p><p>3 ziemniaki</p><p>zielona pietruszka</p><p>rosół lub bulion</p><p>wino</p><p>masło i oliwa</p><p>sól, biały pieprz</p><p>opcjonalnie słodka papryka</p><p></p><p>- 4 obrane i posiekane ząbki czosnku i pokrojone w drobną kostkę ziemniaki posmażyć na maśle z dodatkiem oliwy,</p><p>- pod koniec podsmażania wlać chlust lub dwa wina (dzisiaj użyłam różowego półsłodkiego, ale może być wytrawne, półwytrawne, białe), poddusić przez kilka minut,</p><p>- rozgrzać rosół, dodać do niego ziemniaki z czosnkiem i resztę niepodsmażanego czosnku, też posiekanego,</p><p>- doprawić, gotować na małym ogniu, aż warzywa zmiękną,</p><p>- jeśli ktoś lubi, można zmiksować, sypnąć posiekaną zieloną pietruszkę i podawać z grzankami.</p><p></p><p>Aha, można posypać zupę tartym serem.</p><p></p><p>Zupa bez dodatku wina jest dobra, ale IMO wino dodaje jej wyrazistości i głębi (matko, jak to brzmi, ale nie umiem znaleźć innego słowa).</p><p></p><p>[ATTACH=full]86901[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="kawazmlekiem, post: 1492587, member: 422"] Przepisów na zupy czosnkowe jest u nas dostatek, ale na taką z winem nie ma, więc postanowiłam zrobić i opisać z okazji Festiwalu zup. Przepis jest klasyczny i prosty, nie wiem, skąd go znam, o dodatku wina wyczytałam kiedyś w jakiejś gazecie, postanowiłam wypróbować i tak już zostało. 6 ząbków czosnku 3 ziemniaki zielona pietruszka rosół lub bulion wino masło i oliwa sól, biały pieprz opcjonalnie słodka papryka - 4 obrane i posiekane ząbki czosnku i pokrojone w drobną kostkę ziemniaki posmażyć na maśle z dodatkiem oliwy, - pod koniec podsmażania wlać chlust lub dwa wina (dzisiaj użyłam różowego półsłodkiego, ale może być wytrawne, półwytrawne, białe), poddusić przez kilka minut, - rozgrzać rosół, dodać do niego ziemniaki z czosnkiem i resztę niepodsmażanego czosnku, też posiekanego, - doprawić, gotować na małym ogniu, aż warzywa zmiękną, - jeśli ktoś lubi, można zmiksować, sypnąć posiekaną zieloną pietruszkę i podawać z grzankami. Aha, można posypać zupę tartym serem. Zupa bez dodatku wina jest dobra, ale IMO wino dodaje jej wyrazistości i głębi (matko, jak to brzmi, ale nie umiem znaleźć innego słowa). [ATTACH=full]86901[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Zupa czosnkowa z winem
Top
Bottom