Pyszna, bardzo sycąca zupa, zaliczana przez mnie do zimowych
2 marchewki
seler
pietruszka
200 g naturalnego serka topionego
duża główka czosnku
4 łyżki kaszy manny
20 dag wędzonego boczku
W około 3 litrach wody ugotować do miękkości marchew, seler, pietruszkę, boczek pokroić w paski, usmażyć na chrupko, dodać pokrojone w plasterki obrane ząbki czosnku, 3 odłożyć, czosnek chwilkę smażyć, dodać do zupy. W zupie rozpuścić serki, w kubku rozrobić kaszę z zimna woda wlać, do zupy, zagotować. Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Wyłączyć ogień, wcisnąć resztę czosnku. Podawać z grzankami.

2 marchewki
seler
pietruszka
200 g naturalnego serka topionego
duża główka czosnku
4 łyżki kaszy manny
20 dag wędzonego boczku
W około 3 litrach wody ugotować do miękkości marchew, seler, pietruszkę, boczek pokroić w paski, usmażyć na chrupko, dodać pokrojone w plasterki obrane ząbki czosnku, 3 odłożyć, czosnek chwilkę smażyć, dodać do zupy. W zupie rozpuścić serki, w kubku rozrobić kaszę z zimna woda wlać, do zupy, zagotować. Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Wyłączyć ogień, wcisnąć resztę czosnku. Podawać z grzankami.