Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Zupa dyniowa z serkiem kozim
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Elka" data-source="post: 1738612" data-attributes="member: 1293"><p>Zupa dyniowa z serkiem kozim</p><p></p><p>Ilość porcji 4 lub 6, zależy od apetytu i okoliczności</p><p>Czas przyrządzenia – 15 min</p><p>Czas pieczenia/gotowania – 35/10 min</p><p>Temperatura piekarnika – 190 °C</p><p></p><p>700-800 g obranej dyni prowansalskiej</p><p>1 cebula</p><p>3-4 ząbki czosnku</p><p>1 marchewka</p><p>1 por</p><p>1 papryka</p><p>5-6 niedużych pomidorów</p><p>1-2 łyżki oleju (lub tyle ile trzeba do usmażenia)</p><p>1 łyżka przypraw ziołowych </p><p>50-70 g czerwonej soczewicy</p><p>Ser kozi – według smaku</p><p>Ostra papryka w proszku – według uznania</p><p>Płatki ostrej papryki i pietruszka – do serwowania</p><p>Sól do smaku</p><p></p><p>1. Pokrój oczyszczoną dynię i pozostałe warzywa na kawałki średniej wielkości. Wyłóż je do głębokiej brytfanki, wyścielonej papierem do pieczenia.</p><p>2. Warzywa skrop olejem (zwykle korzystam z oleju rzepakowego), posyp solą i przyprawą ziołową (u mnie mieszanka pietruszki, tymianku, koperku, czosnku granulowanego, papryki w proszku i skórki cytrynowej), wlej około szklanki wody. I piecz aż warzywa będą miękkie.</p><p>3. Oddzielnie ugotuj czerwoną soczewicę. Czerwonej soczewicy nie trzeba wstępnie zamaczać, gotuje się bardzo szybko. Do tej zupy może być rozgotowana, byle nie przypalona.</p><p>4. Do garnka włóż upieczone warzywa, wlej płyn po warzywach, włóż soczewicę. Wszystko utrzyj blenderem „żyrafą” (lub innym urządzeniem albo pozostanie nic innego tylko trzeć przez sito!), w razie potrzeby, dopełnij wodą albo bulionem warzywnym. Posól, dodaj ostrą paprykę. Zamiast ostrej papryki można użyć pasty harissa, adżyki lub innej „ognistej”</p><p>przyprawy.</p><p>5. Wszystko wymieszaj, na pewno skosztuj i doprowadź do wrzenia na małym ogniu, następnie niech gotuje się 3-4 min.</p><p>6. Można też przetrzeć zupę przez gęste sito.</p><p>7. Podawaj gorącą z plasterkami sera koziego i posiekaną pietruszką. Posyp płatkami papryki.</p><p>I smacznego!</p><p></p><p>Dla "Magazyn Wilenski", 2021 r.</p><p></p><p>[ATTACH=full]111964[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Elka, post: 1738612, member: 1293"] Zupa dyniowa z serkiem kozim Ilość porcji 4 lub 6, zależy od apetytu i okoliczności Czas przyrządzenia – 15 min Czas pieczenia/gotowania – 35/10 min Temperatura piekarnika – 190 °C 700-800 g obranej dyni prowansalskiej 1 cebula 3-4 ząbki czosnku 1 marchewka 1 por 1 papryka 5-6 niedużych pomidorów 1-2 łyżki oleju (lub tyle ile trzeba do usmażenia) 1 łyżka przypraw ziołowych 50-70 g czerwonej soczewicy Ser kozi – według smaku Ostra papryka w proszku – według uznania Płatki ostrej papryki i pietruszka – do serwowania Sól do smaku 1. Pokrój oczyszczoną dynię i pozostałe warzywa na kawałki średniej wielkości. Wyłóż je do głębokiej brytfanki, wyścielonej papierem do pieczenia. 2. Warzywa skrop olejem (zwykle korzystam z oleju rzepakowego), posyp solą i przyprawą ziołową (u mnie mieszanka pietruszki, tymianku, koperku, czosnku granulowanego, papryki w proszku i skórki cytrynowej), wlej około szklanki wody. I piecz aż warzywa będą miękkie. 3. Oddzielnie ugotuj czerwoną soczewicę. Czerwonej soczewicy nie trzeba wstępnie zamaczać, gotuje się bardzo szybko. Do tej zupy może być rozgotowana, byle nie przypalona. 4. Do garnka włóż upieczone warzywa, wlej płyn po warzywach, włóż soczewicę. Wszystko utrzyj blenderem „żyrafą” (lub innym urządzeniem albo pozostanie nic innego tylko trzeć przez sito!), w razie potrzeby, dopełnij wodą albo bulionem warzywnym. Posól, dodaj ostrą paprykę. Zamiast ostrej papryki można użyć pasty harissa, adżyki lub innej „ognistej” przyprawy. 5. Wszystko wymieszaj, na pewno skosztuj i doprowadź do wrzenia na małym ogniu, następnie niech gotuje się 3-4 min. 6. Można też przetrzeć zupę przez gęste sito. 7. Podawaj gorącą z plasterkami sera koziego i posiekaną pietruszką. Posyp płatkami papryki. I smacznego! Dla "Magazyn Wilenski", 2021 r. [ATTACH type="full" width="262px" alt="1726833007220.png"]111964[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Zupa dyniowa z serkiem kozim
Top
Bottom