Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Zupa dyniowo-grochowa
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="kermidt" data-source="post: 609230" data-attributes="member: 59"><p>[ATTACH=full]19974[/ATTACH]</p><p></p><p>450g zoltego grochu (polowki) </p><p>1 duza dynia <a href="http://www.foodsubs.com/Squash.html" target="_blank">butternut lub acorn</a> </p><p>3 marchewki</p><p>2 lodygi selera</p><p>1 cebula</p><p>180g szynki </p><p>lisc laurowy</p><p>2 lyzeczki kuminu lub kolendry (uwaga - inne smaki)</p><p>900ml rosolu drobiowego, ale moze byc tez vege</p><p></p><p>Dynie obrac i pokroic w czesci. Nie polece acorn (po polsku zoladz) nameczylam sie rabiac ja. Jest bardzo twarda, choc smak - wyraznie orzechowy wynagradza meki. </p><p>Reszte warzyw grubo pokroic, wrzucic wszystko do garnka, dodac rosol, zagotowac i gotowac pod przykryciem az groch zmieknie, co zajmuje 30-40 min. Mieso (tez pokrojone w spora kostke) mozna dodac pozniej, zeby smak sie calkiem nie wygotowal zostawiajac lykowata wkladke bez smaku. Zaleznie od tego co sie daje postepowac zgodnie z doswiadczeniami z grochowa na wedzonce, bo o to samo chodzi w tej zupie. </p><p>Zupe mozna przechowywac zamrozona przez 3 mce. </p><p></p><p>Zamiast szynki mozna dac chuda wedzona kielbase lub boczek (chudy!). Ja daje najczesciej wedzony udziec z indyka, a raczej kosc z resztkami miesa. </p><p></p><p>W wersji vego - kostki tofu wedzonego i z kromka pelnoziernistego pieczywa mamy pelnowartosciowe danie. </p><p></p><p></p><p>tak wyglada przed zmiksowaniem </p><p></p><p>[ATTACH=full]19975[/ATTACH]</p><p></p><p><span style="font-size: 26px">oryginalny przepis pochodzi z <a href="http://en.chatelaine.com/english/food/tools/recipes/index.jsp" target="_blank">chatelaine</a> niestety nie wiem z ktorego. Przepisalam go siedzac w jakiejs poczekalni, bo taki &quot;polski&quot; smak, tylko w nowej wersji. </span></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="kermidt, post: 609230, member: 59"] [ATTACH=full]19974[/ATTACH] 450g zoltego grochu (polowki) 1 duza dynia [URL="http://www.foodsubs.com/Squash.html"]butternut lub acorn[/URL] 3 marchewki 2 lodygi selera 1 cebula 180g szynki lisc laurowy 2 lyzeczki kuminu lub kolendry (uwaga - inne smaki) 900ml rosolu drobiowego, ale moze byc tez vege Dynie obrac i pokroic w czesci. Nie polece acorn (po polsku zoladz) nameczylam sie rabiac ja. Jest bardzo twarda, choc smak - wyraznie orzechowy wynagradza meki. Reszte warzyw grubo pokroic, wrzucic wszystko do garnka, dodac rosol, zagotowac i gotowac pod przykryciem az groch zmieknie, co zajmuje 30-40 min. Mieso (tez pokrojone w spora kostke) mozna dodac pozniej, zeby smak sie calkiem nie wygotowal zostawiajac lykowata wkladke bez smaku. Zaleznie od tego co sie daje postepowac zgodnie z doswiadczeniami z grochowa na wedzonce, bo o to samo chodzi w tej zupie. Zupe mozna przechowywac zamrozona przez 3 mce. Zamiast szynki mozna dac chuda wedzona kielbase lub boczek (chudy!). Ja daje najczesciej wedzony udziec z indyka, a raczej kosc z resztkami miesa. W wersji vego - kostki tofu wedzonego i z kromka pelnoziernistego pieczywa mamy pelnowartosciowe danie. tak wyglada przed zmiksowaniem [ATTACH=full]19975[/ATTACH] [SIZE=8]oryginalny przepis pochodzi z [URL="http://en.chatelaine.com/english/food/tools/recipes/index.jsp"]chatelaine[/URL] niestety nie wiem z ktorego. Przepisalam go siedzac w jakiejs poczekalni, bo taki "polski" smak, tylko w nowej wersji. [/SIZE] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Zupa dyniowo-grochowa
Top
Bottom