Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Zupa fasolkowo - pomidorowa
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 873072" data-attributes="member: 10341"><p>Jest to zupa z młodych jarzyn, ale treściwa, będąca raczej daniem jednogarnkowym, sycącym i pożywnym. </p><p><strong>Składniki</strong></p><p>1/2 kg mięsa rosołowego ( co kto lubi, lecz waga raczej bez kości)</p><p>włoszczyzna</p><p>1/2 kg fasolki szparagowej</p><p>1/2 kg obranych ze skórki pomidorów</p><p>10 dkg przerastałego boczku</p><p>ząbek czosnku</p><p>1/2 kg ziemniaków</p><p>posiekana natka pietruszki do posypania</p><p>sól, pieprz</p><p></p><p></p><p>Umyte mięso wkładamy do 1,5 litra wrzącej wody, a gdy woda znów się zagotuje do garnka wkładamy oczyszczoną włoszczyznę. Po 1,5 godziny gotowania na umiarkowanym ogniu dodajemy obraną z włókien i połamaną na cząstki fasolkę i pokrojone na ćwiartki pomidory. </p><p>Boczek kroimy w kosteczkę i przesmażamy na patelni na złoty kolor i dodajemy wraz z wytopionym tłuszczem do zupy. Następnie do garnka wędruje zgnieciony ząbek czosnku i pokrojone w kostkę ziemniaki. Zupę solimy i pieprzymy do smaku i gotujemy z wymienionymi dodatkami jeszcze pól godziny. Po tym czasie mięso powinno być miękkie. Sprawdzamy i albo gotujemy jeszcze kilka minut, albo mięso wyjmujemy i kroimy na plastry, które wkładamy z powrotem do garnka. </p><p>Zupę posypujemy posiekaną natką pietruszki i podajemy do stołu. Jedynym pożądanym dodatkiem będą odgrzane w piekarniku bułeczki. (Dla tych, którzy nie wiedzą: bułeczki zwilżamy wodą i wkładamy na kilka minut do nagrzanego piekarnika. Wyjmujemy świeżuteńkie, chrupiące pieczywo).</p><p>P.S. Zbyt szybko wyparowaną w czasie gotowania zupę uzupełniamy wrzątkiem co najmniej 30 minut przed końcem gotowania, najlepiej w momencie dodawania ziemniaków.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 873072, member: 10341"] Jest to zupa z młodych jarzyn, ale treściwa, będąca raczej daniem jednogarnkowym, sycącym i pożywnym. [B]Składniki[/B] 1/2 kg mięsa rosołowego ( co kto lubi, lecz waga raczej bez kości) włoszczyzna 1/2 kg fasolki szparagowej 1/2 kg obranych ze skórki pomidorów 10 dkg przerastałego boczku ząbek czosnku 1/2 kg ziemniaków posiekana natka pietruszki do posypania sól, pieprz Umyte mięso wkładamy do 1,5 litra wrzącej wody, a gdy woda znów się zagotuje do garnka wkładamy oczyszczoną włoszczyznę. Po 1,5 godziny gotowania na umiarkowanym ogniu dodajemy obraną z włókien i połamaną na cząstki fasolkę i pokrojone na ćwiartki pomidory. Boczek kroimy w kosteczkę i przesmażamy na patelni na złoty kolor i dodajemy wraz z wytopionym tłuszczem do zupy. Następnie do garnka wędruje zgnieciony ząbek czosnku i pokrojone w kostkę ziemniaki. Zupę solimy i pieprzymy do smaku i gotujemy z wymienionymi dodatkami jeszcze pól godziny. Po tym czasie mięso powinno być miękkie. Sprawdzamy i albo gotujemy jeszcze kilka minut, albo mięso wyjmujemy i kroimy na plastry, które wkładamy z powrotem do garnka. Zupę posypujemy posiekaną natką pietruszki i podajemy do stołu. Jedynym pożądanym dodatkiem będą odgrzane w piekarniku bułeczki. (Dla tych, którzy nie wiedzą: bułeczki zwilżamy wodą i wkładamy na kilka minut do nagrzanego piekarnika. Wyjmujemy świeżuteńkie, chrupiące pieczywo). P.S. Zbyt szybko wyparowaną w czasie gotowania zupę uzupełniamy wrzątkiem co najmniej 30 minut przed końcem gotowania, najlepiej w momencie dodawania ziemniaków. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Zupa fasolkowo - pomidorowa
Top
Bottom