- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0
Tą ogromnie smaczną, rozgrzewającą zupę przygotowałam z okazji Festiwalu Kuchni Żydowskiej Sinistry. Na pewno zupa ta zagości u nas jeszcze nie raz. Polecam
1 puszka białej fasoli ( można oczywiście dać suszoną, wcześniej namoczoną fasolę. Ja jednak wolę z puszki, ponieważ nie muszę czekać na zupę do drugiego dnia, tylko mam ją natychmiast )
1 puszka krojonych pomidorów
1/4 kg ziemniaków
1 cebula
1 łyzeczka majeranku
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
pieprz czarny i sól do smaku
mąka
masło/olej
Obrane ziemniaki pokroić w nieduże kawałki. Do garnka przełożyć fasolę z puszki wraz z zalewą, dodać 1 litr wody oraz ziemniaki. Ugotować do miękkości. Dodać pomidory wraz z sokiem, doprawić majerankiem i pieprzem. W razie potrzeby dodać wody.
Cebulę drobno posiekać, zeszklić na maśle lub oleju. Do cebuli dodać 2 łyżki mąki pszennej, zrobić zasmażkę. Zupę zagęścić zasmażką z cebulą, dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku świeżo zmielonym czarnym pieprzem i solą.


1 puszka białej fasoli ( można oczywiście dać suszoną, wcześniej namoczoną fasolę. Ja jednak wolę z puszki, ponieważ nie muszę czekać na zupę do drugiego dnia, tylko mam ją natychmiast )
1 puszka krojonych pomidorów
1/4 kg ziemniaków
1 cebula
1 łyzeczka majeranku
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
pieprz czarny i sól do smaku
mąka
masło/olej
Obrane ziemniaki pokroić w nieduże kawałki. Do garnka przełożyć fasolę z puszki wraz z zalewą, dodać 1 litr wody oraz ziemniaki. Ugotować do miękkości. Dodać pomidory wraz z sokiem, doprawić majerankiem i pieprzem. W razie potrzeby dodać wody.
Cebulę drobno posiekać, zeszklić na maśle lub oleju. Do cebuli dodać 2 łyżki mąki pszennej, zrobić zasmażkę. Zupę zagęścić zasmażką z cebulą, dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku świeżo zmielonym czarnym pieprzem i solą.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: