- Wrz 17, 2008
- 1,675
- 26
- 48
Przepis znaleziony na tej stronie
http://www.wielkiezarcie.com/recipe58570.html
Dobra, syta, pozywna i superszybka zupa. Nie znalazlam w wyszukiwarce wiec podaje moze ktos sie skusi. Moze nie ma smaku identycznego jak golabki ale bardzo je przypomina i jako zupa jest bardzo dobra.
Składniki:
0,5 kg mielonego mięsa
1 mała kapusta
1 torebeczka ryżu
1 pietruszka
1 marchewka
1 seler
1 por
1 cebula
przecier pomidorowy
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej do zageszczenia
6 łyżek śmietany 18%-ja nie dawalam
przyprawy
tłuszczu do podsmażenia miesa
Marchewkę, pietruszkę, selera obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Pora oczyszczamy i kroimy w półkrążki. Kapustę kroimy w dużą kostkę.
Cebulę kroimy w małą kostkę. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy mięso mielone razem z cebulą. Doprawiamy do smaku przyprawami. Dokładnie mieszamy.
Warzywa gotujemy w ok. 3 litrach wody. Zagotowujemy. Po tym czasie dodajemy do warzyw usmażone mięso wraz z cebulą i kapustę. Wsypujemy też ryż- całość gotujemy ok 20 do 25 minut na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Doprawiamy do smaku. Dodajemy przecier pomidorowy i znów mieszamy. Zupę zagęszczamy mąką wymieszaną ze śmietaną.
Ja nie dawalam smietany i tylko lekutko zagescilam.
http://www.wielkiezarcie.com/recipe58570.html
Dobra, syta, pozywna i superszybka zupa. Nie znalazlam w wyszukiwarce wiec podaje moze ktos sie skusi. Moze nie ma smaku identycznego jak golabki ale bardzo je przypomina i jako zupa jest bardzo dobra.

Składniki:
0,5 kg mielonego mięsa
1 mała kapusta
1 torebeczka ryżu
1 pietruszka
1 marchewka
1 seler
1 por
1 cebula
przecier pomidorowy
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej do zageszczenia
6 łyżek śmietany 18%-ja nie dawalam
przyprawy
tłuszczu do podsmażenia miesa
Marchewkę, pietruszkę, selera obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Pora oczyszczamy i kroimy w półkrążki. Kapustę kroimy w dużą kostkę.
Cebulę kroimy w małą kostkę. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy mięso mielone razem z cebulą. Doprawiamy do smaku przyprawami. Dokładnie mieszamy.
Warzywa gotujemy w ok. 3 litrach wody. Zagotowujemy. Po tym czasie dodajemy do warzyw usmażone mięso wraz z cebulą i kapustę. Wsypujemy też ryż- całość gotujemy ok 20 do 25 minut na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Doprawiamy do smaku. Dodajemy przecier pomidorowy i znów mieszamy. Zupę zagęszczamy mąką wymieszaną ze śmietaną.
Ja nie dawalam smietany i tylko lekutko zagescilam.