- Lis 28, 2005
- 33,927
- 6,344
- 113
Zupa grochowa z dynią i pomidorami
Zainspirowana Lisową zupą niezwłocznie uczyniłam swoją, a że wyszła pyszna, wpisuję dla coraz bardziej zawodnej pamięci.
Ok. 5 - 6 porcji
Składniki:
1 kg dyni
100 g łuskanego żółtego grochu w połówkach
2 średnie cebule
2 - 3 ząbki czosnku
750 ml przecieru pomidorowego (u mnie domowy, coś pośrednego między sokiem, a passatą)
przyprawy do smaku: sól, pieprz, cząber lub czubrica, świeży estragon, kilka listków świeżej szałwi, mała papryczkę chili i szczypta majeranku
3 łyżki oleju lub oliwy
Wykonanie:
Groch wypłukać, zalać wrzątkiem, gotować ok. 35 - 40 minut, odcedzić. Jeśli ktoś woli rzadszą konsystencję zupy, może wykorzystać cały wywar lub dodać bulion (warzywny czy mięsny).
Obrać dynię i ugotować na parze lub w małej ilości wody. Zmiksować.
Na oliwie zeszklić posiekaną cebulę, dodać posiekaną drobno papryczkę, czosnek i przyprawy.
Poddusić do miękkości, dodać ugotowany groch, mus z dyni i przecier pomidorowy. Chwilę razem pogotować.
Ja podałam z grzankami z cheddarem.
EDYCJA 31.10. 2012
Inna wersja:
1 szklanka żółtego grochu w połówkach, ugotowanego w niewielkiej ilości wody
2 szklanki bulionu z kurczaka zmiksowanego z ugotowanymi warzywami (cebulą, porem, kawałkiem selera i marchewką)
2 szklanki musu z dyni
500 ml domowego soku pomidorowego
3 ząbki czosnku
przyprawy jak wyżej
Zainspirowana Lisową zupą niezwłocznie uczyniłam swoją, a że wyszła pyszna, wpisuję dla coraz bardziej zawodnej pamięci.
Ok. 5 - 6 porcji
Składniki:
1 kg dyni
100 g łuskanego żółtego grochu w połówkach
2 średnie cebule
2 - 3 ząbki czosnku
750 ml przecieru pomidorowego (u mnie domowy, coś pośrednego między sokiem, a passatą)
przyprawy do smaku: sól, pieprz, cząber lub czubrica, świeży estragon, kilka listków świeżej szałwi, mała papryczkę chili i szczypta majeranku
3 łyżki oleju lub oliwy
Wykonanie:
Groch wypłukać, zalać wrzątkiem, gotować ok. 35 - 40 minut, odcedzić. Jeśli ktoś woli rzadszą konsystencję zupy, może wykorzystać cały wywar lub dodać bulion (warzywny czy mięsny).
Obrać dynię i ugotować na parze lub w małej ilości wody. Zmiksować.
Na oliwie zeszklić posiekaną cebulę, dodać posiekaną drobno papryczkę, czosnek i przyprawy.
Poddusić do miękkości, dodać ugotowany groch, mus z dyni i przecier pomidorowy. Chwilę razem pogotować.
Ja podałam z grzankami z cheddarem.

EDYCJA 31.10. 2012
Inna wersja:
1 szklanka żółtego grochu w połówkach, ugotowanego w niewielkiej ilości wody
2 szklanki bulionu z kurczaka zmiksowanego z ugotowanymi warzywami (cebulą, porem, kawałkiem selera i marchewką)
2 szklanki musu z dyni
500 ml domowego soku pomidorowego
3 ząbki czosnku
przyprawy jak wyżej
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: