Zupa grochowa z dynią i pomidorami

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,927
6,344
113
Zupa grochowa z dynią i pomidorami

Zainspirowana Lisową zupą niezwłocznie uczyniłam swoją, a że wyszła pyszna, wpisuję dla coraz bardziej zawodnej pamięci.

Ok. 5 - 6 porcji

Składniki:
1 kg dyni
100 g łuskanego żółtego grochu w połówkach
2 średnie cebule
2 - 3 ząbki czosnku
750 ml przecieru pomidorowego (u mnie domowy, coś pośrednego między sokiem, a passatą)
przyprawy do smaku: sól, pieprz, cząber lub czubrica, świeży estragon, kilka listków świeżej szałwi, mała papryczkę chili i szczypta majeranku
3 łyżki oleju lub oliwy

Wykonanie:
Groch wypłukać, zalać wrzątkiem, gotować ok. 35 - 40 minut, odcedzić. Jeśli ktoś woli rzadszą konsystencję zupy, może wykorzystać cały wywar lub dodać bulion (warzywny czy mięsny).
Obrać dynię i ugotować na parze lub w małej ilości wody. Zmiksować.
Na oliwie zeszklić posiekaną cebulę, dodać posiekaną drobno papryczkę, czosnek i przyprawy.
Poddusić do miękkości, dodać ugotowany groch, mus z dyni i przecier pomidorowy. Chwilę razem pogotować.
Ja podałam z grzankami z cheddarem.

zupa_grochowa_z_dyni__i_pomidorami.jpg

EDYCJA 31.10. 2012
Inna wersja:
1 szklanka żółtego grochu w połówkach, ugotowanego w niewielkiej ilości wody
2 szklanki bulionu z kurczaka zmiksowanego z ugotowanymi warzywami (cebulą, porem, kawałkiem selera i marchewką)
2 szklanki musu z dyni
500 ml domowego soku pomidorowego
3 ząbki czosnku
przyprawy jak wyżej
 

Załączniki

  • zupa_grochowa_z_dyni__i_pomidorami.jpg
    zupa_grochowa_z_dyni__i_pomidorami.jpg
    82.3 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy