Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Zupa grochowa z dynią i pomidorami
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Joanna" data-source="post: 1362027" data-attributes="member: 1024"><p><strong>Zupa grochowa z dynią i pomidorami</strong></p><p></p><p>Zainspirowana <a href="https://www.cincin.cc/index.php?s=&showtopic=36601&view=findpost&p=1361001" target="_blank">Lisową zupą</a> niezwłocznie uczyniłam swoją, a że wyszła pyszna, wpisuję dla coraz bardziej zawodnej pamięci.</p><p></p><p>Ok. 5 - 6 porcji</p><p></p><p><strong>Składniki:</strong></p><p>1 kg dyni </p><p>100 g łuskanego żółtego grochu w połówkach</p><p>2 średnie cebule</p><p>2 - 3 ząbki czosnku</p><p>750 ml przecieru pomidorowego (u mnie domowy, coś pośrednego między sokiem, a passatą)</p><p>przyprawy do smaku: sól, pieprz, cząber lub czubrica, świeży estragon, kilka listków świeżej szałwi, mała papryczkę chili i szczypta majeranku</p><p>3 łyżki oleju lub oliwy</p><p></p><p><strong>Wykonanie:</strong></p><p>Groch wypłukać, zalać wrzątkiem, gotować ok. 35 - 40 minut, odcedzić. Jeśli ktoś woli rzadszą konsystencję zupy, może wykorzystać cały wywar lub dodać bulion (warzywny czy mięsny).</p><p>Obrać dynię i ugotować na parze lub w małej ilości wody. Zmiksować.</p><p>Na oliwie zeszklić posiekaną cebulę, dodać posiekaną drobno papryczkę, czosnek i przyprawy.</p><p>Poddusić do miękkości, dodać ugotowany groch, mus z dyni i przecier pomidorowy. Chwilę razem pogotować.</p><p>Ja podałam z grzankami z cheddarem.</p><p></p><p>[ATTACH=full]78051[/ATTACH]</p><p></p><p>EDYCJA 31.10. 2012</p><p>Inna wersja:</p><p>1 szklanka żółtego grochu w połówkach, ugotowanego w niewielkiej ilości wody</p><p>2 szklanki bulionu z kurczaka zmiksowanego z ugotowanymi warzywami (cebulą, porem, kawałkiem selera i marchewką)</p><p>2 szklanki musu z dyni</p><p>500 ml domowego soku pomidorowego</p><p>3 ząbki czosnku</p><p>przyprawy jak wyżej</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Joanna, post: 1362027, member: 1024"] [B]Zupa grochowa z dynią i pomidorami[/B] Zainspirowana [URL="https://www.cincin.cc/index.php?s=&showtopic=36601&view=findpost&p=1361001"]Lisową zupą[/URL] niezwłocznie uczyniłam swoją, a że wyszła pyszna, wpisuję dla coraz bardziej zawodnej pamięci. Ok. 5 - 6 porcji [B]Składniki:[/B] 1 kg dyni 100 g łuskanego żółtego grochu w połówkach 2 średnie cebule 2 - 3 ząbki czosnku 750 ml przecieru pomidorowego (u mnie domowy, coś pośrednego między sokiem, a passatą) przyprawy do smaku: sól, pieprz, cząber lub czubrica, świeży estragon, kilka listków świeżej szałwi, mała papryczkę chili i szczypta majeranku 3 łyżki oleju lub oliwy [B]Wykonanie:[/B] Groch wypłukać, zalać wrzątkiem, gotować ok. 35 - 40 minut, odcedzić. Jeśli ktoś woli rzadszą konsystencję zupy, może wykorzystać cały wywar lub dodać bulion (warzywny czy mięsny). Obrać dynię i ugotować na parze lub w małej ilości wody. Zmiksować. Na oliwie zeszklić posiekaną cebulę, dodać posiekaną drobno papryczkę, czosnek i przyprawy. Poddusić do miękkości, dodać ugotowany groch, mus z dyni i przecier pomidorowy. Chwilę razem pogotować. Ja podałam z grzankami z cheddarem. [ATTACH=full]78051[/ATTACH] EDYCJA 31.10. 2012 Inna wersja: 1 szklanka żółtego grochu w połówkach, ugotowanego w niewielkiej ilości wody 2 szklanki bulionu z kurczaka zmiksowanego z ugotowanymi warzywami (cebulą, porem, kawałkiem selera i marchewką) 2 szklanki musu z dyni 500 ml domowego soku pomidorowego 3 ząbki czosnku przyprawy jak wyżej [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Zupa grochowa z dynią i pomidorami
Bottom