- Lis 26, 2006
- 9,694
- 12
- 38
20 dag ryżu
30 dag zielonego groszku (może być mrożony)
łyżka oliwy
5 dag wędzonego boczku
1,5 l bulionu warzywnego
mała cebula
seler
ziemniak
tarty parmezan
natka pietruszki
sól, pieprz
Ziemniaka i selera obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Boczek kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w krążki (ja posiekałam drobno bo moje rodzeństwo nie lubi dużych kawałków cebuli). Do dużego rondla na rozgrzaną oliwę wrzucamy cebulkę i boczek. Zrumieniamy. Dodajemy ziemniaka, selera i groszek. Wlewamy bulion i zagotowujemy. Do wrzącego bulionu wsypujemy ryż i gotujemy do miękkości ryżu. Doprawiamy solą i pieprzem. Przed zdjęciem z ognia posypujemy natką pietruszki i parmezanem. Przykrywamy i odstawiamy na kilka minut...
Przepis pochodzi z gazety "Moje Gotowanie. Zupa jest bardzo smaczna
30 dag zielonego groszku (może być mrożony)
łyżka oliwy
5 dag wędzonego boczku
1,5 l bulionu warzywnego
mała cebula
seler
ziemniak
tarty parmezan
natka pietruszki
sól, pieprz
Ziemniaka i selera obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Boczek kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w krążki (ja posiekałam drobno bo moje rodzeństwo nie lubi dużych kawałków cebuli). Do dużego rondla na rozgrzaną oliwę wrzucamy cebulkę i boczek. Zrumieniamy. Dodajemy ziemniaka, selera i groszek. Wlewamy bulion i zagotowujemy. Do wrzącego bulionu wsypujemy ryż i gotujemy do miękkości ryżu. Doprawiamy solą i pieprzem. Przed zdjęciem z ognia posypujemy natką pietruszki i parmezanem. Przykrywamy i odstawiamy na kilka minut...

Przepis pochodzi z gazety "Moje Gotowanie. Zupa jest bardzo smaczna

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: