Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Zupa grzybowa z gałką muszkatołową
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Mała_Mi" data-source="post: 1010865" data-attributes="member: 2721"><p>Gałka muszkatołowa jest dość niedocenianą przyprawą: większości osób kojarzy się ze słodkimi, korzennymi wypiekami. Tymczasem znakomicie sprawdza się w daniach wytrawnych, nadając im &quot;myśliwskiego &quot; charakteru. ( Polecam przepyszny <a href="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=22645" target="_blank">gulasz z kurczaka z dodatkiem gałki muszkatołowej</a>.) Mieszkańcy Granady, wyspiarskiego państwa na Morzu Karaibskim dobrze wiedzą, jak świetnie gałka muszkatołowa komponuje się np. z grzybami. Z tego rejonu pochodzi przepyszna zupa, na którą przepis prezentuję poniżej. Co najciekawsze, zupa idealnie wpasowuje się w &quot;polskie smaki&quot;, zadowoli więc nawet tradycjonalistów. Przepis znaleziony na blogu <a href="http://grumko.blox.pl/2010/07/1446-Zupa-muszkatolowa.html" target="_blank">Ireny i Andrzeja</a>.</p><p></p><p>[ATTACH=full]55293[/ATTACH]</p><p></p><p>35 dag pieczarek</p><p>kilka suszonych prawdziwków</p><p>1 cebula</p><p>2 łyżki keczupu</p><p>2-3 łyżeczki mąki pszennej</p><p>100 ml gęstej kwaśnej śmietany</p><p>2 łyżki białego wina</p><p>1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej</p><p>1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego</p><p>sól i czarny pieprz - do smaku</p><p></p><p>2 łyżki oleju</p><p></p><p>Pieczarki umyć, pokroić w plastry. Cebulę obrać i posiekać. Pieczarki podsmażyć wraz z cebula na rozgrzanym oleju. Kiedy będą lekko złote, zalać 1 l wody. Dodać pokruszone suszone grzyby, keczup i przyprawy, gotować 10 minut na małym ogniu. W śmietanie rozmieszać mąkę, po czym wlać do zupy. Zagotować, aby zupa zgęstniała, po czym wlać wino i doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać ze świeżym pieczywem. Można posypać koperkiem.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Mała_Mi, post: 1010865, member: 2721"] Gałka muszkatołowa jest dość niedocenianą przyprawą: większości osób kojarzy się ze słodkimi, korzennymi wypiekami. Tymczasem znakomicie sprawdza się w daniach wytrawnych, nadając im "myśliwskiego " charakteru. ( Polecam przepyszny [URL="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=22645"]gulasz z kurczaka z dodatkiem gałki muszkatołowej[/URL].) Mieszkańcy Granady, wyspiarskiego państwa na Morzu Karaibskim dobrze wiedzą, jak świetnie gałka muszkatołowa komponuje się np. z grzybami. Z tego rejonu pochodzi przepyszna zupa, na którą przepis prezentuję poniżej. Co najciekawsze, zupa idealnie wpasowuje się w "polskie smaki", zadowoli więc nawet tradycjonalistów. Przepis znaleziony na blogu [URL="http://grumko.blox.pl/2010/07/1446-Zupa-muszkatolowa.html"]Ireny i Andrzeja[/URL]. [ATTACH=full]55293[/ATTACH] 35 dag pieczarek kilka suszonych prawdziwków 1 cebula 2 łyżki keczupu 2-3 łyżeczki mąki pszennej 100 ml gęstej kwaśnej śmietany 2 łyżki białego wina 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego sól i czarny pieprz - do smaku 2 łyżki oleju Pieczarki umyć, pokroić w plastry. Cebulę obrać i posiekać. Pieczarki podsmażyć wraz z cebula na rozgrzanym oleju. Kiedy będą lekko złote, zalać 1 l wody. Dodać pokruszone suszone grzyby, keczup i przyprawy, gotować 10 minut na małym ogniu. W śmietanie rozmieszać mąkę, po czym wlać do zupy. Zagotować, aby zupa zgęstniała, po czym wlać wino i doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać ze świeżym pieczywem. Można posypać koperkiem. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Zupa grzybowa z gałką muszkatołową
Top
Bottom