- Wrz 1, 2009
- 284
- 0
- 0
Грибная юшка .
Składniki:
* 30 - 50 g suszonych grzybów (prawdziwki najlepsze)
* 1 marchew
* 1 pietruszka (korzeń)
* 1 nieduża cebula
* sól i mielony pieprz
* 2 - 2,5 litra wody
* 2 - 3 łyżki oleju
* natka pietruszki
* ugotowany makaron lub wermiszel
Wykonanie:
Grzyby umyć i namoczyć w wodzie przez 1 - 2 godziny. W tej samej wodzie, grzyby nastawić do gotowania. Gotować ok. 1 godziny
Na oleju lekko podsmażyć cebulę pokrojoną w drobną kostkę, marchew i pietruszkę, utarte na tarce. Dodać do grzybowego bulionu i gotować aż będą miękkie.
Po ugotowaniu, grzyby wyjąć z bulionu i pokroić w słomkę. Bulion doprawić solą i pieprzem.
Makaron nałożyć do talerzy, dodać posiekane grzyby i wlać bulion.
Podawać posypane natką pietruszki.

Składniki:
* 30 - 50 g suszonych grzybów (prawdziwki najlepsze)
* 1 marchew
* 1 pietruszka (korzeń)
* 1 nieduża cebula
* sól i mielony pieprz
* 2 - 2,5 litra wody
* 2 - 3 łyżki oleju
* natka pietruszki
* ugotowany makaron lub wermiszel
Wykonanie:
Grzyby umyć i namoczyć w wodzie przez 1 - 2 godziny. W tej samej wodzie, grzyby nastawić do gotowania. Gotować ok. 1 godziny
Na oleju lekko podsmażyć cebulę pokrojoną w drobną kostkę, marchew i pietruszkę, utarte na tarce. Dodać do grzybowego bulionu i gotować aż będą miękkie.
Po ugotowaniu, grzyby wyjąć z bulionu i pokroić w słomkę. Bulion doprawić solą i pieprzem.
Makaron nałożyć do talerzy, dodać posiekane grzyby i wlać bulion.
Podawać posypane natką pietruszki.