Zupa gulaszowa

Winietka

Member
Gru 29, 2004
37
0
0
po 20 dkg wołowiny i wieprzowiny
3-4 ziemniaki
1 zielona papryka
3 cebule
2 kostki bulionowe warzywne
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki, tymianku i kminku
2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
3 łyżki oliwy
sól

Kostki bulionu rozpuścić w 1.5l wrzątku. Cebulę pokroić w ćwierćplasterki i zeszklić na oliwie. Mięso pokroić w kostę i wrzucić do cebuli, obsmażyć. Następnie podlać kilkoma łyżkami bulionu i dusić pod przykryciem (ok. 50min.). Jak mięso będzie prawie miękkie to wrzucić obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, paprykę też pokrojoną w kostkę oraz wlać resztę bulionu (ma być wrzący). Gotować razem ok 15 min. Na koniec dodać koncentrat i wszystkie przyprawy, zagotować. Zupę podać w ogrzanej wazie, posypać pietruszką. Jest naprawdę przepyszna. SMACZNEGO!!!

Przepis pochodzi z Poradnika Domowego (Potrawy Światowej Sławy).

zdjeciep1jw.jpg

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,787
4,848
113
Pada śnieg z deszczem, a za mną chodzi zupa gorąca, treściwa i zdecydowana w smaku. Widzę, że ta będzie w sam raz.
daumen.gif

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,787
4,848
113
Dziekuję, Maryno.
anbetung.gif
Już ugotowana. Dodałam jeszcze dwie małe cukinie, marchewkę i pietruszkę. Wszystko lekko podrumienione w pólplasterkach. Idealna na tę pogodę.
lecker.gif

mexikana

Active member
Sty 15, 2008
6,773
28
48
Zupa ugotowana i ja tez, bo nagle sie rozpogodzilo i grzeje nie tylko z kucheki. Nie wiem gdzie popelilam blad, bo zupa wyszla mi za tlusta. Zebralam tluszcz, ale nie wiem czy moja wybredna rodzinka ne bedzie krecic nosami.
Macie jais pomysl na odtluszczenie?

mexikana

Active member
Sty 15, 2008
6,773
28
48
Tak zrobilam
icon_smile.gif
Dziekuje
bussi.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy