- Wrz 13, 2004
- 8,558
- 25
- 38
pyszna zupa, o zadziwiajacym smaku
1 duza cebula
1 zab czosnku
2 lyzki ghee lub masla
1 lyzeczka czarnych nasion gorczycy
1 lyzeczka kuminu
1 lyzeczka kurkumy
1/2 lyzeczki koriander(jak to po polsku???? po angielsku cilantro)
to wyglada jak ziele pietruszki!!
te wszystkie ziola mozna zastapic 3 lyzeczkami przyprawy indyjskiej Garaam Masala
2 lyzeczki ostrego curry
2 suszone ostre papryczki, pokruszone
sok z jednej lyzeczki startego imbiru
1,2 litra rosolu
1 laseczka cynamonu
1 lisc laurowy
250g czerwonej soczewicy
2 duze marchewki
1 por
3 pomidory obrane ze skory, pozbawione pestek i pokrojone w kawalki
1 lyzeczka przecieru pomidorowego
maslo stopic, wrzucic pokrojona w kostke cebule zeszklic,
dodac posiekany czosnek i wszystkie przyprawy oprocz laski cynamonu i liscia, krotko zasmazyc
zalac rosolem dodac laske cynamonu i lisc
soczewice dobrze wyplukac i wrzucic do rosolu, gotowac na malym ogniu 10-15 minut
w tym czasie obrac marchew, pokroic na male czastki, pora posiekac na male piorka
po uplywie podanego u gory czasu dodac wyrzywa i pomidory i przecier
gotowac dobre 30 minut az wszysktio stanie sie miekkie
na koniec doprawic sola, szczypta cukru, wyciagnac laske cynamonu
zupa wychodzi dosc ostra, przed podaniem wycisnac troche soku z cytryny do zupy
u mnie podana z pajda razowca, mniam!
1 duza cebula
1 zab czosnku
2 lyzki ghee lub masla
1 lyzeczka czarnych nasion gorczycy
1 lyzeczka kuminu
1 lyzeczka kurkumy
1/2 lyzeczki koriander(jak to po polsku???? po angielsku cilantro)
to wyglada jak ziele pietruszki!!
te wszystkie ziola mozna zastapic 3 lyzeczkami przyprawy indyjskiej Garaam Masala
2 lyzeczki ostrego curry
2 suszone ostre papryczki, pokruszone
sok z jednej lyzeczki startego imbiru
1,2 litra rosolu
1 laseczka cynamonu
1 lisc laurowy
250g czerwonej soczewicy
2 duze marchewki
1 por
3 pomidory obrane ze skory, pozbawione pestek i pokrojone w kawalki
1 lyzeczka przecieru pomidorowego
maslo stopic, wrzucic pokrojona w kostke cebule zeszklic,
dodac posiekany czosnek i wszystkie przyprawy oprocz laski cynamonu i liscia, krotko zasmazyc
zalac rosolem dodac laske cynamonu i lisc
soczewice dobrze wyplukac i wrzucic do rosolu, gotowac na malym ogniu 10-15 minut
w tym czasie obrac marchew, pokroic na male czastki, pora posiekac na male piorka
po uplywie podanego u gory czasu dodac wyrzywa i pomidory i przecier
gotowac dobre 30 minut az wszysktio stanie sie miekkie
na koniec doprawic sola, szczypta cukru, wyciagnac laske cynamonu
zupa wychodzi dosc ostra, przed podaniem wycisnac troche soku z cytryny do zupy
u mnie podana z pajda razowca, mniam!
