Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Zupa indyjska z orzechami
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1605308" data-attributes="member: 10341"><p>Moja rodzina żartuje podczas wizyt, że po przejrzeniu szafek kuchennych z zapasami, można by otworzyć niewielka restaurację. Nieprawda. Lubię mieć niewielkie zapasy, żeby przy kazdej potrzebie nie spacerować o lasce do nieraz odległych sklepów. Oczywiście pilnuję okresów ich przydatności do spożycia, a jak trzeba vide dzisiejsza zupa - wszystko mam pod ręka. Robiłam ją już wcześniej, a ponieważ nikt jej nie znał, natomiast zachwycali się smakiem, postanowiłam zrobić ją na babskie spotkanie. Najpierw muszę zgromadzić:</p><p></p><p> - 1 por</p><p> - 1 jabłko</p><p> - 1 banan</p><p> - 1 łyżkę oleju</p><p> - 1 łyżkę masła</p><p> - 1 łyżkę curry</p><p> - sól</p><p> - grubo zmielony pieprz</p><p> - 1 łyżeczkę cukru</p><p> - szczyptę imbiru</p><p> - 500 ml bulionu warzywnego (gotuję z pokrojonej mrożonki paręnaście minut)</p><p> - 5 dkg orzechów nerkowca - czytaj <a href="https://www.google.pl/?gws_rd=ssl#q=orzechy+nerkowca" target="_blank">tutaj</a>. Miałam w domu.</p><p></p><p>Por czyścimy, myjemy, białą część kroimy w kostkę, zieloną w cienkie paseczki. Owoce obieramy, jabłka przecinamy na ćwiartki, a po usunięciu pestek w dużą kostkę, banana (obranego) w plastry.</p><p>W garnku rozgrzać olej i masło. Na tłuszczu podduszamy krążki pora, jabłko i 2/3 porcji banana. Doprawiamy solą i pieprzem. Następne składniki dodajemy po 5 minutach, stale mieszając. Wlewamy bulion. Zupę gotujemy pod przykryciem 15 minut, uważając, żeby nie wykipiała. Następnie miksujemy i doprawiamy tak, żeby była pikantna. Do zupy dodajemy resztę banana. Orzechy siekamy i prażymy na suchej patelni. Posypujemy nimi zupę - już na talerzach.</p><p></p><p>edit: żródło - Sól i Pieprz</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1605308, member: 10341"] Moja rodzina żartuje podczas wizyt, że po przejrzeniu szafek kuchennych z zapasami, można by otworzyć niewielka restaurację. Nieprawda. Lubię mieć niewielkie zapasy, żeby przy kazdej potrzebie nie spacerować o lasce do nieraz odległych sklepów. Oczywiście pilnuję okresów ich przydatności do spożycia, a jak trzeba vide dzisiejsza zupa - wszystko mam pod ręka. Robiłam ją już wcześniej, a ponieważ nikt jej nie znał, natomiast zachwycali się smakiem, postanowiłam zrobić ją na babskie spotkanie. Najpierw muszę zgromadzić: - 1 por - 1 jabłko - 1 banan - 1 łyżkę oleju - 1 łyżkę masła - 1 łyżkę curry - sól - grubo zmielony pieprz - 1 łyżeczkę cukru - szczyptę imbiru - 500 ml bulionu warzywnego (gotuję z pokrojonej mrożonki paręnaście minut) - 5 dkg orzechów nerkowca - czytaj [URL="https://www.google.pl/?gws_rd=ssl#q=orzechy+nerkowca"]tutaj[/URL]. Miałam w domu. Por czyścimy, myjemy, białą część kroimy w kostkę, zieloną w cienkie paseczki. Owoce obieramy, jabłka przecinamy na ćwiartki, a po usunięciu pestek w dużą kostkę, banana (obranego) w plastry. W garnku rozgrzać olej i masło. Na tłuszczu podduszamy krążki pora, jabłko i 2/3 porcji banana. Doprawiamy solą i pieprzem. Następne składniki dodajemy po 5 minutach, stale mieszając. Wlewamy bulion. Zupę gotujemy pod przykryciem 15 minut, uważając, żeby nie wykipiała. Następnie miksujemy i doprawiamy tak, żeby była pikantna. Do zupy dodajemy resztę banana. Orzechy siekamy i prażymy na suchej patelni. Posypujemy nimi zupę - już na talerzach. edit: żródło - Sól i Pieprz [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Zupa indyjska z orzechami
Top
Bottom