Zupa jarzynowa ze świeżymi ogórkami
5 szklanek wody
4 marchewki
3-4 pietruszki
malutki seler
kawałek pora
mała cebula
40 dag świeżych ogórków
sól
1 średnio czubata łyżka mąki
1/4 szklanki kwaśnej śmietany (18%)
1-2 łyżeczki vegety
natka pietruszki
Marchew, pietruszkę, seler, por i cebulę obrać, opłukać i pokroić na małe kawałki. Ugotować w 4 szklankach wody z dodatkiem vegety.
Ogórki umyć, obrać i pokroić na niedużą kostkę. Ugotować w 1 szklance posolonej wody.
Połączyć ogórki z pozostałymi warzywami.
Mąkę rozmieszać ze śmietaną, podprawić nią zupę, zamieszać i zagotować. Dosolić do smaku, posypać pokrojoną natką.
5 szklanek wody
4 marchewki
3-4 pietruszki
malutki seler
kawałek pora
mała cebula
40 dag świeżych ogórków
sól
1 średnio czubata łyżka mąki
1/4 szklanki kwaśnej śmietany (18%)
1-2 łyżeczki vegety
natka pietruszki
Marchew, pietruszkę, seler, por i cebulę obrać, opłukać i pokroić na małe kawałki. Ugotować w 4 szklankach wody z dodatkiem vegety.
Ogórki umyć, obrać i pokroić na niedużą kostkę. Ugotować w 1 szklance posolonej wody.
Połączyć ogórki z pozostałymi warzywami.
Mąkę rozmieszać ze śmietaną, podprawić nią zupę, zamieszać i zagotować. Dosolić do smaku, posypać pokrojoną natką.
