Zupa jogurtowa

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
Zupa jogurtowa

800 ml jogurtu naturalnego
2 szczypty asofetidy
1 pomidor
1 zielony owoc chili
4 łyżki oleju
1 łyżka posiekanego drobno korzenia imbiru
1 łyzka ziaren kminu rzymskiego
1 łyżka kurkumy
2-3 łyżki posiekanej świeżej kolendry
100ml śmietany kremówki
sól do smaku

Pomidora parzymy i obieramy ze skórki, wybieramy nasiona z chili. na małym ogniu podgrzewamy w rondlu olej tak długo, aż wrzucone zierenko kminu zacznie syczeć. Wsypujemy kmin i smażymy około 10 sekund. Dodajemy asofetidę, pomidor, chili, imbir i kurkumę. Mieszamy i dusimy na małym ogniu przez 15 minut. Do tego momentu danie można przygotować z wyprzedzeniem. Tuż przed podaniem dodajemy jogurt, śmietanę i kolendrę, i ostrożnie podgrzewamy. Zupa nie moze sie zagotować, bo jogurt sie zwarzy. Przyprawiamy i podajemy z pieczywem.
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
2 szczypty asofetidy

:dump:

Że czego przepraszam : 8)

:cheers:
 

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
ja też nigdy wcześniej o tym nie słyszałam ;) w tej mojej książce piszą o tym tak: wysuszona żywica rośliny, którą można spotkać w Iranie, Afganistanie i północnych Indiach, ma cebulowo-czosnkowy aromat. Jeśli ktoś nie bedzie mógł jej dostać można sie bez niej obejść ;)
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Jeśli ktoś nie bedzie mógł jej dostać można sie bez niej obejść ;)
I to chyba najlepsze rozwiązanie
icon_smile.gif


Bursztynów przecież nie będę do zupy sypać ;)

:mrgreen:
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy