- Wrz 24, 2005
- 3,577
- 0
- 0
Zupa jogurtowa
800 ml jogurtu naturalnego
2 szczypty asofetidy
1 pomidor
1 zielony owoc chili
4 łyżki oleju
1 łyżka posiekanego drobno korzenia imbiru
1 łyzka ziaren kminu rzymskiego
1 łyżka kurkumy
2-3 łyżki posiekanej świeżej kolendry
100ml śmietany kremówki
sól do smaku
Pomidora parzymy i obieramy ze skórki, wybieramy nasiona z chili. na małym ogniu podgrzewamy w rondlu olej tak długo, aż wrzucone zierenko kminu zacznie syczeć. Wsypujemy kmin i smażymy około 10 sekund. Dodajemy asofetidę, pomidor, chili, imbir i kurkumę. Mieszamy i dusimy na małym ogniu przez 15 minut. Do tego momentu danie można przygotować z wyprzedzeniem. Tuż przed podaniem dodajemy jogurt, śmietanę i kolendrę, i ostrożnie podgrzewamy. Zupa nie moze sie zagotować, bo jogurt sie zwarzy. Przyprawiamy i podajemy z pieczywem.
800 ml jogurtu naturalnego
2 szczypty asofetidy
1 pomidor
1 zielony owoc chili
4 łyżki oleju
1 łyżka posiekanego drobno korzenia imbiru
1 łyzka ziaren kminu rzymskiego
1 łyżka kurkumy
2-3 łyżki posiekanej świeżej kolendry
100ml śmietany kremówki
sól do smaku
Pomidora parzymy i obieramy ze skórki, wybieramy nasiona z chili. na małym ogniu podgrzewamy w rondlu olej tak długo, aż wrzucone zierenko kminu zacznie syczeć. Wsypujemy kmin i smażymy około 10 sekund. Dodajemy asofetidę, pomidor, chili, imbir i kurkumę. Mieszamy i dusimy na małym ogniu przez 15 minut. Do tego momentu danie można przygotować z wyprzedzeniem. Tuż przed podaniem dodajemy jogurt, śmietanę i kolendrę, i ostrożnie podgrzewamy. Zupa nie moze sie zagotować, bo jogurt sie zwarzy. Przyprawiamy i podajemy z pieczywem.