Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Zupa kalafiorowa po belwedersku
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="europa112" data-source="post: 1612908" data-attributes="member: 140"><p><span style="font-size: 26px"><strong>Zupa kalafiorowa po belwedersku</strong></span></p><p></p><p>[ATTACH=full]95357[/ATTACH]</p><p></p><p>&#8226; 600g kalafiora,</p><p>&#8226; 200g pieczarek,</p><p>&#8226; 4 szklanki bulionu warzywnego,</p><p>&#8226; 2 szklanki mleka,</p><p>&#8226; 2 żółtka,</p><p>&#8226; 1-2 łyżki soku z cytryny,</p><p>&#8226; 2 płaskie łyżki mąki,</p><p>&#8226; 1 łyżka posiekanej drobno natki pietruszki,</p><p>&#8226; Masło do smażenia,</p><p>&#8226; Sól,</p><p>&#8226; Pieprz,</p><p></p><p>1.Kalafiora płuczemy, osuszamy i dzielimy na małe różyczki.</p><p>2.Umieszczamy go w garnku, zalewamy bulionem i gotujemy pod przykryciem do miękkości.</p><p>3.W tym czasie umyte pieczarki kroimy w plasterki. Na patelni rozpuszczamy odrobinę masła i smażymy pieczarki na rumiano.</p><p>4.Mleko zagotowujemy. Gdy kalafior będzie prawie miękki dodajemy do niego podsmażone pieczarki i wrzące mleko, chwilę gotujemy. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i robimy białą zasmażkę. Zasmażkę łączymy z zupą.</p><p>5.Żółtka roztrzepujemy z natką pietruszki. Dodajemy kilka łyżek gorącego wywaru, aby je zahartować. Żółtka wlewamy do zupy i mieszamy (zupy nie można już zagotować!). Po chwili zupę zdejmujemy z ognia i doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Zupę podajemy samą bądź z pieczywem. </p><p></p><p>PS Zupa szeroko rozpowszechniona w internecie, więc ciężko szukać autora.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="europa112, post: 1612908, member: 140"] [SIZE=14][B]Zupa kalafiorowa po belwedersku[/B][/SIZE] [ATTACH=full]95357[/ATTACH] • 600g kalafiora, • 200g pieczarek, • 4 szklanki bulionu warzywnego, • 2 szklanki mleka, • 2 żółtka, • 1-2 łyżki soku z cytryny, • 2 płaskie łyżki mąki, • 1 łyżka posiekanej drobno natki pietruszki, • Masło do smażenia, • Sól, • Pieprz, 1.Kalafiora płuczemy, osuszamy i dzielimy na małe różyczki. 2.Umieszczamy go w garnku, zalewamy bulionem i gotujemy pod przykryciem do miękkości. 3.W tym czasie umyte pieczarki kroimy w plasterki. Na patelni rozpuszczamy odrobinę masła i smażymy pieczarki na rumiano. 4.Mleko zagotowujemy. Gdy kalafior będzie prawie miękki dodajemy do niego podsmażone pieczarki i wrzące mleko, chwilę gotujemy. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i robimy białą zasmażkę. Zasmażkę łączymy z zupą. 5.Żółtka roztrzepujemy z natką pietruszki. Dodajemy kilka łyżek gorącego wywaru, aby je zahartować. Żółtka wlewamy do zupy i mieszamy (zupy nie można już zagotować!). Po chwili zupę zdejmujemy z ognia i doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Zupę podajemy samą bądź z pieczywem. PS Zupa szeroko rozpowszechniona w internecie, więc ciężko szukać autora. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Zupa kalafiorowa po belwedersku
Top
Bottom