Przepis:
Składniki:
- marchewka 2 - 3 pokrojone w słupki
- brokuł + kalafior - mrożona mieszanka też może być
- bulion warzywny ok 3 l
- cebula
- 4 - 5 szt ziemniaków
- 1/2 szkl. soczewicy czerwone
- 1/2 szkl. kaszy jaglanej
- 1 papryka czerwona lub 2 - 3 łyżeczki papryki w płatkach
- koperek + natka pietruszki
- 1 łyżeczka curry ostrego
- 1 łyżeczka papryki ostrej + papryki słodkie
- sól, pieprz
Obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki gotować w bulionie. Soczewicę wypłukać pod bieżącą wodą na sitku. Kaszę jaglaną sparzyć wrzątkiem i wypłukać pod zimną wodą. Kalafior i brokuł podzielić na mniejsze różyczki, dodać wraz z kaszą i soczewicą do ziemniaków i gotować na małym ogniu.
W międzyczasie zezłocić na oleju cebulę i paprykę pokrojoną w kosteczkę, dodać wszystkie przyprawy i smażyć przez chwilę, cały czas mieszając, aż poczujecie aromat tych przypraw. Dodać do zupy zawartość patelni i gotować niezbyt długo , czyli do momentu, aż wszystkie składniki będą ugotowane, lecz nadal jędrne. Doprawić do smaku. Na koniec dodać natkę i koperek.
Składniki:
- marchewka 2 - 3 pokrojone w słupki
- brokuł + kalafior - mrożona mieszanka też może być
- bulion warzywny ok 3 l
- cebula
- 4 - 5 szt ziemniaków
- 1/2 szkl. soczewicy czerwone
- 1/2 szkl. kaszy jaglanej
- 1 papryka czerwona lub 2 - 3 łyżeczki papryki w płatkach
- koperek + natka pietruszki
- 1 łyżeczka curry ostrego
- 1 łyżeczka papryki ostrej + papryki słodkie
- sól, pieprz
Obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki gotować w bulionie. Soczewicę wypłukać pod bieżącą wodą na sitku. Kaszę jaglaną sparzyć wrzątkiem i wypłukać pod zimną wodą. Kalafior i brokuł podzielić na mniejsze różyczki, dodać wraz z kaszą i soczewicą do ziemniaków i gotować na małym ogniu.
W międzyczasie zezłocić na oleju cebulę i paprykę pokrojoną w kosteczkę, dodać wszystkie przyprawy i smażyć przez chwilę, cały czas mieszając, aż poczujecie aromat tych przypraw. Dodać do zupy zawartość patelni i gotować niezbyt długo , czyli do momentu, aż wszystkie składniki będą ugotowane, lecz nadal jędrne. Doprawić do smaku. Na koniec dodać natkę i koperek.