Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Zupa koperkowa jarska
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="samanta" data-source="post: 1301408" data-attributes="member: 5092"><p>2 duże marchewki albo ze 4 mniejsze</p><p>1 duża cebula</p><p>1 korzeń pietruszki</p><p>kawałek selera i ze 2 łodygi ale takiego bulwiastego</p><p>Pęczek koperku, duzy pęczek</p><p>Ziemniaki</p><p>Masło sklarowane albo oliwa albo to i to</p><p>Śmietana lub jogurt</p><p>Przyprawy: sól, pieprz ziarnisty i zmielony, ziele angielskie, liść laurowy</p><p></p><p>Warzywa oprócz ziemniaków i koperku pokroić (kto ma czym, to julienne a kto nie ma, to w plasterki) , podsmażyć w rozgrzanym maśle klarowanym, oliwie lub mieszaninie tychże. </p><p>Wlać tyle wrzątku, ile chcemy mieć zupy. Gotować, wrzuciwszy przyprawy oprócz pieprzu zmielonego. Gdy warzywa się ugotują, dodać pokrojone ziemniaki i posiekane łodyżki i większą część koperku. Reszte posiekanego koperku zachować. </p><p>Ugotowaną zupę podprawić śmietana lub jogurtem. Wsypać odłożony koperek, ale trochę zostawić . Przykryć przykrywką na chwilę, niech przejdzie zapachem koperku. </p><p>To, co zostawiliśmy, włożyc do miseczki i postawić na stole. Każdy może sobie sam posypać zupe na talerzu tyle, ile chce. Obok zmielony pieprz lub młynek z pieprzem.</p><p></p><p>To jest nasza ulubiona zupa, większość zup gotuję podobnie . </p><p>Można ją po ugotowaniu zawekować i zabrać.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="samanta, post: 1301408, member: 5092"] 2 duże marchewki albo ze 4 mniejsze 1 duża cebula 1 korzeń pietruszki kawałek selera i ze 2 łodygi ale takiego bulwiastego Pęczek koperku, duzy pęczek Ziemniaki Masło sklarowane albo oliwa albo to i to Śmietana lub jogurt Przyprawy: sól, pieprz ziarnisty i zmielony, ziele angielskie, liść laurowy Warzywa oprócz ziemniaków i koperku pokroić (kto ma czym, to julienne a kto nie ma, to w plasterki) , podsmażyć w rozgrzanym maśle klarowanym, oliwie lub mieszaninie tychże. Wlać tyle wrzątku, ile chcemy mieć zupy. Gotować, wrzuciwszy przyprawy oprócz pieprzu zmielonego. Gdy warzywa się ugotują, dodać pokrojone ziemniaki i posiekane łodyżki i większą część koperku. Reszte posiekanego koperku zachować. Ugotowaną zupę podprawić śmietana lub jogurtem. Wsypać odłożony koperek, ale trochę zostawić . Przykryć przykrywką na chwilę, niech przejdzie zapachem koperku. To, co zostawiliśmy, włożyc do miseczki i postawić na stole. Każdy może sobie sam posypać zupe na talerzu tyle, ile chce. Obok zmielony pieprz lub młynek z pieprzem. To jest nasza ulubiona zupa, większość zup gotuję podobnie . Można ją po ugotowaniu zawekować i zabrać. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Zupa koperkowa jarska
Top
Bottom