Zupa krem buraczkowa

Eve.eire

Member
Lis 5, 2007
13,730
0
0
Pyszny krem z buraków.

100_3029.JPG 100_3036.JPG

Cytuję za Kwestią Smaku

Składniki, 4 porcje:

 650 g małych buraczków
 5 łyżek oliwy z oliwek
 1 nieduża cebula, pokrojona w kosteczkę
 2 ząbki czosnku, posiekane
 1 łyżka posiekanego świeżego tymianku
 sól i świeżo zmielony czarny pieprz
 sok z 1/2 pomarańczy + 1 pełna łyżeczka startej skórki z pomarańczy
 1 litr bulionu jarzynowego

Dodatki:

 4 łyżki śmietany kremówki
 jogurt naturalny
 kilka łyżek posiekanego szczypiorku

Przygotowanie:
Buraczki umyć (większe przekroić), każdy zawinąć w kawałek folii aluminiowej, ułożyć na blasze do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec przez 1 godzinę, następnie wyjąć z folii i obrać ze skórek. Pokroić na mniejsze kawałki.
Na dużej patelni rozgrzać oliwę i na wolnym ogniu zeszklić cebulę oraz czosnek. Dodać buraczki, tymianek oraz sól i pieprz do smaku. Podsmażyć przez 4 minuty, następnie wlać sok z pomarańczy, dodać skórkę pomarańczową oraz bulion. Gotować pod przykryciem przez 10 minut. Zmiksować na puree i ewentualnie jeszcze doprawić do smaku.
Zupę podgrzać przed podaniem, wlać do filiżanek lub małych talerzy, skropić śmietanką kremówką i udekorować łyżką jogurtu wymieszanego ze szczypiorkiem. Jogurt szczypiorkowy można też zamrozić w pojemniku na lód i podawać w zupie w postaci kostek.
 

Załączniki

  • 100_3029.JPG
    100_3029.JPG
    108.4 KB · Wyświetleń: 3
  • 100_3036.JPG
    100_3036.JPG
    117.2 KB · Wyświetleń: 3
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy