Zupa krem marchewkowo pomarańczowa

marghe

Member
Lis 1, 2004
28,998
1
0
SKŁADNIKI

Niecały kilogram marchwi
1 cebula
tabasco
bulion warzywny - około litra
sok z 2 - 3 pomarańczy
śmietana kremówka - kilka łyżek
sól, pieprz
skórka pomarańczowa i cytrynowa
łyżka startego imbiru
oliwa

marchew obrać, pokroić w talarki. Na oliwie obsmażyć drobno pokrajaną cebulę i imbir. Zalać bulionem i dodać marchew. Gotować jakies pół godziny. Zmiksować, dodać sok z pomarańczy i przyprawy (sporo tabasco). Podgrzać , podawać z kleksem śmietany, posypaną startymi w długie "wiórki" skórkami

(mozna nie dawac tabasco jesli ktoś nie lubi)
 

kawazmlekiem

Member
Mar 19, 2005
37,849
6
38
Łoj, czy ta zupa pomarańczą smakuje? I czy imbir może być w proszku?
I jeszcze nie rozumiem, obsmażamy tą marchew pokrojoną w talarki z imbirem, zalewamy bulionem i jaką marchew potem dodajemy? czy obsmażamy tylko część marchwi, a potem dodajemy resztę?
 

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
jak smakuje?
raczej nie jest slodka.

przeswietlam :mrgreen: Twoje zupy.
Tylko, kurka, u mnie sery, mleka i smietany na czarnej liscie
icon_sad.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy