- Lis 26, 2006
- 9,694
- 12
- 38
Bardzo smaczna zupa z papryki. Można przyrządzić ją również z pomarańczowych papryk, ja wybrałam czerwone. Oryginalny przepis pochodzi z czasopisma Sól i Pieprz (9/2011), ja publikuję moją lekko zmienioną wersję.
2 duże cebule
7 czerwonych papryk
1 puszka pomidorów
1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego
1 łyżeczka suszonego tymianku
2 łyżki oliwy
5 łyżek śmietany 30%
liść laurowy
sól, pieprz, szczypta cukru
kilka gałązek bazylii lub natki pietruszki (pominęłam)
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Z papryk usuwamy gniazda nasienne, miąższ kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy oliwę, a następnie wrzucamy na nią cebulę i paprykę. Podduszamy, czasem mieszając. Podduszoną paprykę zalewamy gorącym bulionem, dodajemy pomidory z puszki, tymianek i liść laurowy. Doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą cukru. Gotujemy na małym ogniu przez 10 minut. Po tym czasie zupę miksujemy. Dodajemy śmietanę, doprawiamy jeszcze do smaku. Posypujemy posiekaną bazylią lub natką pietruszki (pominęłam ten krok).

2 duże cebule
7 czerwonych papryk
1 puszka pomidorów
1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego
1 łyżeczka suszonego tymianku
2 łyżki oliwy
5 łyżek śmietany 30%
liść laurowy
sól, pieprz, szczypta cukru
kilka gałązek bazylii lub natki pietruszki (pominęłam)
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Z papryk usuwamy gniazda nasienne, miąższ kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy oliwę, a następnie wrzucamy na nią cebulę i paprykę. Podduszamy, czasem mieszając. Podduszoną paprykę zalewamy gorącym bulionem, dodajemy pomidory z puszki, tymianek i liść laurowy. Doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą cukru. Gotujemy na małym ogniu przez 10 minut. Po tym czasie zupę miksujemy. Dodajemy śmietanę, doprawiamy jeszcze do smaku. Posypujemy posiekaną bazylią lub natką pietruszki (pominęłam ten krok).