Zupa krem paprykowa

Shinju

Member
Lis 26, 2006
9,694
12
38
Bardzo smaczna zupa z papryki. Można przyrządzić ją również z pomarańczowych papryk, ja wybrałam czerwone. Oryginalny przepis pochodzi z czasopisma Sól i Pieprz (9/2011), ja publikuję moją lekko zmienioną wersję.

2 duże cebule
7 czerwonych papryk
1 puszka pomidorów
1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego
1 łyżeczka suszonego tymianku
2 łyżki oliwy
5 łyżek śmietany 30%
liść laurowy
sól, pieprz, szczypta cukru
kilka gałązek bazylii lub natki pietruszki (pominęłam)

Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Z papryk usuwamy gniazda nasienne, miąższ kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy oliwę, a następnie wrzucamy na nią cebulę i paprykę. Podduszamy, czasem mieszając. Podduszoną paprykę zalewamy gorącym bulionem, dodajemy pomidory z puszki, tymianek i liść laurowy. Doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą cukru. Gotujemy na małym ogniu przez 10 minut. Po tym czasie zupę miksujemy. Dodajemy śmietanę, doprawiamy jeszcze do smaku. Posypujemy posiekaną bazylią lub natką pietruszki (pominęłam ten krok).

IMG_5024.JPG
 

Załączniki

  • IMG_5024.JPG
    IMG_5024.JPG
    254.2 KB · Wyświetleń: 0
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy