Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Zupa krem paprykowa
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Shinju" data-source="post: 1176977" data-attributes="member: 2755"><p>Bardzo smaczna zupa z papryki. Można przyrządzić ją również z pomarańczowych papryk, ja wybrałam czerwone. Oryginalny przepis pochodzi z czasopisma Sól i Pieprz (9/2011), ja publikuję moją lekko zmienioną wersję. </p><p></p><p>2 duże cebule</p><p>7 czerwonych papryk</p><p>1 puszka pomidorów</p><p>1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego</p><p>1 łyżeczka suszonego tymianku</p><p>2 łyżki oliwy</p><p>5 łyżek śmietany 30%</p><p>liść laurowy</p><p>sól, pieprz, szczypta cukru</p><p>kilka gałązek bazylii lub natki pietruszki (pominęłam)</p><p></p><p>Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Z papryk usuwamy gniazda nasienne, miąższ kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy oliwę, a następnie wrzucamy na nią cebulę i paprykę. Podduszamy, czasem mieszając. Podduszoną paprykę zalewamy gorącym bulionem, dodajemy pomidory z puszki, tymianek i liść laurowy. Doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą cukru. Gotujemy na małym ogniu przez 10 minut. Po tym czasie zupę miksujemy. Dodajemy śmietanę, doprawiamy jeszcze do smaku. Posypujemy posiekaną bazylią lub natką pietruszki (pominęłam ten krok).</p><p></p><p>[ATTACH=full]66959[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Shinju, post: 1176977, member: 2755"] Bardzo smaczna zupa z papryki. Można przyrządzić ją również z pomarańczowych papryk, ja wybrałam czerwone. Oryginalny przepis pochodzi z czasopisma Sól i Pieprz (9/2011), ja publikuję moją lekko zmienioną wersję. 2 duże cebule 7 czerwonych papryk 1 puszka pomidorów 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego 1 łyżeczka suszonego tymianku 2 łyżki oliwy 5 łyżek śmietany 30% liść laurowy sól, pieprz, szczypta cukru kilka gałązek bazylii lub natki pietruszki (pominęłam) Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Z papryk usuwamy gniazda nasienne, miąższ kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy oliwę, a następnie wrzucamy na nią cebulę i paprykę. Podduszamy, czasem mieszając. Podduszoną paprykę zalewamy gorącym bulionem, dodajemy pomidory z puszki, tymianek i liść laurowy. Doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą cukru. Gotujemy na małym ogniu przez 10 minut. Po tym czasie zupę miksujemy. Dodajemy śmietanę, doprawiamy jeszcze do smaku. Posypujemy posiekaną bazylią lub natką pietruszki (pominęłam ten krok). [ATTACH=full]66959[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Zupa krem paprykowa
Top
Bottom