- Maj 19, 2008
- 1,368
- 0
- 0
Wpisuję na prośbę Marghe, jest smaczna i bardzo łatwa (znaczy, zupa
), gotowa w jakieś 25 minut. Podaję proporcje dla 1 osoby, na duży talerz sycącego dania. Całkiem improwizowana, więc nie widzę przeciwwskazań, by czegoś dodać lub nie dodać, ja będę eksperymentować
- 1 średni ziemniak
- 2 czubate łyżki czerwonej soczewicy
- mała cebulka
- ząbek czosnku
- pół dużego pomidora
- ok 2 łyżeczek oliwy, nieco masła
- sól, pieprz, słodka papryka w proszku
- cienki plasterek żółtego sera
- wywar z warzyw/bulion/wrzątek
Ziemniaka naturalnie obrać i pokroić, to samo z cebulą, czosnkiem i pomidorem, soczewicę przepłukać. Rozgrzać oliwę z masłem, podsmażyć ziemniaka, cebulę, czosnek, po paru chwilach dorzucić soczewicę i pomidora, zalać gorącym wywarem lub wodą. (Ja na te proporcje dałam ok 1 i 1/3 - 1 i 1/2 kubka - wyszła dość gęsta zupa. Trzeba sobie samemu regulować.) Doprawić, gotować ok 20 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Dodać porwany na kawałki plasterek sera, zmiksować na gładko.
Fajnie smakuje z lekko stostowaną kromką chleba.


- 1 średni ziemniak
- 2 czubate łyżki czerwonej soczewicy
- mała cebulka
- ząbek czosnku
- pół dużego pomidora
- ok 2 łyżeczek oliwy, nieco masła
- sól, pieprz, słodka papryka w proszku
- cienki plasterek żółtego sera
- wywar z warzyw/bulion/wrzątek
Ziemniaka naturalnie obrać i pokroić, to samo z cebulą, czosnkiem i pomidorem, soczewicę przepłukać. Rozgrzać oliwę z masłem, podsmażyć ziemniaka, cebulę, czosnek, po paru chwilach dorzucić soczewicę i pomidora, zalać gorącym wywarem lub wodą. (Ja na te proporcje dałam ok 1 i 1/3 - 1 i 1/2 kubka - wyszła dość gęsta zupa. Trzeba sobie samemu regulować.) Doprawić, gotować ok 20 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Dodać porwany na kawałki plasterek sera, zmiksować na gładko.
Fajnie smakuje z lekko stostowaną kromką chleba.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: